{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U iščekivanju konačne odluke

B
26.9.2007. u 08:17
0
0
U iščekivanju konačne odluke
0
U iščekivanju konačne odluke
Izražavajući žaljenje što se Ilija Jurišić još uvijek nalazi u pritvoru u Beogradu, u intervjuu za Justice Report, ministar pravde BiH Bariša Čolak kaže da su ovdašnje nadležne institucije učinile sve što je u njihovoj moći. Ilija Jurišić već pet mjeseci boravi u pritvoru u Beogradu.
“Ministarstvo i ja osobno smo napravili sve što je bilo moguće u zakonskoj i legalnoj proceduri, primjenom bilateralnih sporazuma između dviju država i uvažavajući i poštujući sve međunarodne konvencije koje su ove dvije države potpisale i ratificirale. Apsolutno sve”, kazao je Čolak.

Ilija Jurišić je uhapšen 11. maja 2007. godine na beogradskom aerodromu, od kada se nalazi u pritvoru u glavnom gradu Srbije. Tamošnje vlasti ga dovode u vezu sa napadom na kolonu vojnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Tuzli 1992. godine. Vojnici su napadnuti u trenutku dok su napuštali kasarnu u ovom gradu.

Jurišić je inače bivši predsjedavajući Općinskog vijeća Tuzla i član Kriznog štaba Službe javne bezbjednosti Tuzla.

“Da mi odlučujemo”, kaže državni ministar pravde, “Jurišić bi bio procesuiran na Sudu BiH. U Tužilaštvu BiH, prema informacijama kojima raspolažemo, u toku je istraga protiv 11 osoba vezano za slučaj ‘Tuzlanska kolona’ i, rekao bih, za mnogo ozbiljnija djela nego ova koja se stavljaju na teret Jurišiću u Beogradu.”

Ministar Čolak kaže da mu je prilikom posjete Beogradu saopćen zvanični stav Ministarstva pravde Srbije, prema kojem ne mogu izručiti Jurišića Bosni i Hercegovini “jer njihov krivični zakon ne dopušta izručenje ako je za to djelo predviđena kazna deset i više godina zatvora”.

Stav Sudskog vijeća Specijalnog suda Republike Srbije nije dobio, kaže Čolak, ali mu je iz Beograda obećano “da će brzo biti provedena istraga i da će sredinom oktobra donijeti odluku da li će obustaviti kazneni progon Jurišića ili će ići na optuženje”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: