Slučaj "Dobrovoljačka ulica"
0

U Interpol Sarajevo stiglo 13 od 19 potjernica

SRNA
Ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović izjavio je da je do danas u Interpol Sarajevo stiglo, kako je rekao, 13 takozvanih difuznih potjernica za slučaj "Dobrovoljačka ulica", koje je raspisalo pravosuđe Srbije.

Sadović je rekao da je Srbija, kao zemlja članica Interpola, "pustila u sistem" potjernicu za određenim ljudima, ali da to još nije crvena potjernica koja to postaje onog trenutka kada Generalni sekretarijat Interpola, odnosno njegovo Pravno odjeljenje potvrdi tu optužnicu.

"U praktičnom smislu za BiH to ne znači ništa, ali ukoliko te osobe za kojima je raspisana potjernica izađu iz BiH rizikuju da budu uhapšene, stavljene u ekstradicioni pritvor ili izručene Srbiji", rekao je Sadović za BHT1.

Naglasivši da Interpol Sarajevo nije policijskim agencijama u BiH proslijedio ove potjernice na postupanje, Sadović smatra da to ne treba ni raditi, jer, kako je rekao, ne treba praviti blamažu sa hapšenjem državljana BiH zbog jedne očigledno politički motivisane optužnice.

"To ne treba raditi sve dok Generalni sekretarijet Interpola u Lionu, odnosno njegov Izvršni odbor ne riješi zahtjev za suspendovanjem optužnica koji sam uputio prije nekoliko dana", rekao je ministar bezbejdnosti BiH.

Prema njegovom mišljenju, ovaj slučaj treba da procesuira pravosuđe BiH.

Interpol Srbije je prošle nedjelje počeo sa raspisivanjem međunarodnih potjernica za više lica osumnjičenih za ratne zločine u slučaja "Dobrovoljačka ulica".