2.000 učenika
80

U interkulturalnom kampu kod Rudog druženje djece iz cijele BIH

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Udruženje za pomoć osobama sa posebnim potrebama "Nada" iz Rudog i ove godine organizator je Interkulturalnog kampa koji u Strgačini kod Rudog svake godine okupi učenike i nastavnike iz više bh. gradova.

Okupili su se i ove godine, uz podršku Ambasade SAD-a u BIH, a u kampu koji se organizira već osmu godinu su i djeca sa posebnim potrebama iz različitih udruženja u BIH.

Milena Kujundžić, predsjednica Udruženja "Nada" iz Rudog ističe da je kamp u misiji povezivanja ljudi, druženja i dobre zabave, a posebna priča je svakako plemeniti motiv da se pruže jednake mogućnosti djeci bez obzira na njihove potrebe i mjesta iz kojih dolaze. A upravo to i nudi mjesto na kojem se okupljaju.

"Ova djeca koja dolaze iz cijele BIH šalju poruku da nema prepreka za prijateljstvo i dobre odnose. Nama i jeste cilj povezivanje mladih ljudi, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili bilo koju pripadnost, da se djeca druže i da im bude lijepo. Sa ovim projektom smo počeli još 2010. godine zahvaljujući podršci i razumjevanju Ambasade SAD-a u BIH", ističe Kujundžić.

Ona dodaje da će u narednih mjesec dana koliko traje kamp u Strgačini boraviti u smjenama više od 100 djece.

U periodu od kada "živi" kamp, Strgačinu kod Rudog je posjetilo oko 2000 učenika osnovnih škola iz cijele BIH.