Granična policija
4

U ilegalnom prelasku bh. granice otkriveni Sirijac, Libijac, Rus, Albanac i Marokanci

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Službenici Jedinice granične policije Trebinje 3. i 4.11. su na području Gacka otkrili tri strana državljana u ilegalnom prelasku državne granice. Nisu posjedovali identifikacijske dokumente, a u razgovoru s našim službenicima izjavili su da dolaze iz Sirije, Libije i Ruske Federacije.

Na području Rudog službenici Jedinice za podršku i kontrolu Terenskog ureda Istok Višegrad otkrili su dvojicu državljana Maroka, dok su na području Foče službenici JGP-a Hum otkrili državljanina Albanije u ilegalnom prelasku državne granice. Svi su predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima na daljnje postupanje.

Državljanima Turske nije dozvoljen ulazak u BiH

Službenici JGP-a Aerodrom Sarajevo 4.11. na letu iz Istanbula nisu dozvolili ulazak šestero državljana Republike Turske zbog neispunjavanja uvjeta za ulazak u BiH.

Istog dana službenici ove jedinice otkrili su falsificirane dozvole boravka Republike Francuske koju su na uvid dala dvojica državljana Turske prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigli su iz Istanbula. Prema naredbi tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, falsificirani dokumenti su privremeno oduzeti. Svi državljani Turske su, u skladu sa Zakonom o strancima, prekršajno procesuirani i vraćeni u Istanbul.

Na graničnim prijelazima pet osoba lišene slobode

Službenici JGP-a Trebinje 5.11. lišili su slobode M.B. (1977.), državljanina BiH. Graničnim provjerama je utvrđeno da je za njim Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu zbog krivičnog djela „posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“.

Kontroliran je pri izlasku iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Klobuk i predat službenicima Policijske uprave Trebinje.

Dan ranije, 4.11. prilikom izlaska iz BiH na MGP-u Gradiška lišen je slobode Z.K. (1956.) jer je ustanovljeno da je za njim MUP Republike Srpske raspisao potragu zbog krivičnog djela„razbojništva.

Službenici JGP-a Gradiška državljanina BiH i Kraljevine Danske predali su pripadnicima Sudske policije Banjaluka.

Službenici JGP-a Kamensko lišili su slobode D.V. (1978.) nakon što je ustanovljeno da ga potražuje Općinski sud u Bugojnu zbog krivičnih djela teške krađe i "oštećenje tuđe stvari". Državljanin BiH i Republike Hrvatske kontroliran je 4.11. pri ulasku u BiH na MGP-u Kamensko i predat službenicima Sudske policije Kantona 10 Livno.

Pri ulasku u BiH na MGP-u Brod 4.11. službenici JGP-a Brod lišili su slobode S.M. (1989.) jer je potražuje Osnovni sud u Bijeljini zbog krivičnog djela krađe. Državljanka RH predata je službenicima Sudske policije Doboj.

Na MGP-u Bijača pri izlasku iz BiH 3.11. lišen je slobode M.S. (1974.) jer je za njim MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona raspisao potragu radi izdržavanja kazne zatvora. Službenici JGP-a Doljani predali su državljanina BiH i RH pripadnicima Kazneno-popravnog zavoda Mostar.