{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U idućoj sedmici intenzivan rad u federalnom Parlamentu

F
20.12.2009. u 16:21
0
0
U idućoj sedmici intenzivan rad u federalnom Parlamentu
0
U idućoj sedmici intenzivan rad u federalnom Parlamentu
Foto: Sarajevo-x.com
U Parlamentu Federacije BiH za iduću sedmicu je najavljen intenzivan rad jer će na dnevnom redu oba doma biti budžet Federacije istovremeno kada i zakon kojim se najavljuje revizija davanja iz budžeta za boračko-invalidsku zaštitu.
Takav dnevni red je najavljen za vanredne sjednice Predstavničkog doma koji će zasjedati sutra te Doma naroda za utorak i srijedu.

Službeni naziv teksta kojim se najavljuje revizija budžetskih davanja za boračku populaciju je Prijedlog zakona o provođenju kontrole zakonitosti prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite.

U proceduru je upućen s prijedlogom iz Vlade da ga Parlament razmotri po hitnom postupku, a prema obrazloženjima, u okviru ušteda u cjelokupnoj javnoj potrošnji, cilj mu je da boračko-invalidsku zaštitu nastave uživati oni koji je zaista zaslužuju, odnosno da bude uskraćena korisnicima koji su ta prava ostvarili na osnovu nevalidne dokumentacije.

Kad je u pitanju budžet Federacije za 2010. godinu, koji će također biti na dnevnom redu, Vlada ga predlaže u iznosu od oko 1,7 milijardi KM, što je oko 375 miliona manje nego u prethodnoj godini.

Prema navodima dopremijera i ujedno ministra finansija Vjekoslava Bevande, predviđene su uštede gdje god je to se moglo, dok su pošteđene oblasti poljoprivrede, turizma i okoliša te energetike i industrije.

I budžet i navedeni zakon uvjet su da međunarodne finansijske institucije (MMF i Svjetska banka) odobre Federaciji kreditna sredstva ili novac za određene projekte.

Ovo neće biti jedina aktivnost početkom iduće sedmice u federalnom parlamentu gdje je veoma aktuelan zahtjev visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka za smjenu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Safeta Softića.

Inzko ovu smjenu traži s obrazloženjem da je Softić jedan od trojice predstavnika bošnjačkog naroda koji zauzimaju čelne funkcije u Federaciji, a prema Ustavu nijedan konstitutivni narod ne može imati više od dva predstavnika na najvišim entitetskim pozicijama.

Softić se po Inzkovom zahtjevu obratio za mišljenje parlamentarnoj Ustavnoj komisiji, pa je njena sjednica najavljena također za sutra u zgradi federalnog parlamenta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: