Tražio ga Interpol
16

U Hrvatskoj uhapšen državljanin BiH osumnjičen za ubistvo Hamasovog eksperta

FENA
Hrvatska policija u četvrtak je potvrdila da je 13. marta po potjernici tuniškog Interpola uhapsila i pritvorila državljanina BiH koji se, po pisanju medija, povezuje s ubistvom Tunižanina Mohameda Zouarija, inženjera aviosaobraćaja navodno povezanoga s Hamasom.

U kratkom odgovoru Hini MUP je potvrdio da je 13. marta 2018. "temeljem međunarodne potrage Interpola Tunis u Republici Hrvatskoj uhapšen državljanin Bosne i Hercegovine".

"Nakon hapšenja određen mu je ekstradicijski pritvor, dok je postupak izručenja u nadležnosti pravosudnih tijela Republike Hrvatske", kažu u MUP-u.

Mediji su ranije prenijeli izjavu tuniškog dužnosnika koji je objavio da su identificirali dvojicu osumnjičenika za Zouarijevo ubistvo te da je jedan od njih uhapšen u martu u Hrvatskoj.

Zouari, koji je bio pripadnik vojnog krila Hamasa, ubijen je u decembru 2016. blizu svog doma u tuniskom gradu Sfaxu.

Podsjećamo, palestinska grupa Hamas optužila je Mossad za ubistvo visokog inžinjera za dronove Mohameda Zouarija koji je bio njihov član. Ubistvo su, prema njihovim riječima, izvele dvije osobe koje su ušle u Tunis koristeći bh. pasoš.