Omogućeno i za strance
149

U Hrvatskoj se mogu vakcinisati svi građani iz BiH bez obzira na državljanstvo

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vlada Republike Hrvatske je jučer omogućila stranim državljanima da se besplatno vakcinišu protiv koronavirusa, potvrdio je to ministar zdravstva Vili Beroš, a odluka naravno važi i za Bosance i Hercegovce.

Beroš je nakon sjednice pojasnio za koga važi odluka o besplatnoj vakcinaciji: "To znači da se hrvatski državljani uključujući i one koji nemaju zdravstveno osiguranje te strani državljani mogu vakcinisati u Hrvatskoj".

Još uvijek nisu izneseni detalji o tome na kojim mjestima se mogu vakcinisati strani državljani, odnosno da li mogu doći bez rezervacije na bilo koji punkt.

Razlog odluke Vlade Hrvatske da vakcinište strane državljane je taj što imunizacija u ovoj zemlji ne ide baš kako je planirano. Odnosno, ukupno su kupili i dobili otprilike 4.000.000 vakcina od čega je utrošeno nešto manje od 3.000.000, odnosno jednom dozom je vakcinisano tek 46 posto stanovništva. Hrvati sada imaju 1.000.000 vakcina viška koje moraju utrošiti s obzirom na to da im ističe i rok trajanja.

Prvo su Hrvati dogovorili nekoliko donacija od čega 240.000 doza Moderne za Bosnu i Hercegovinu, no shvatili su da je najbolji način ipak onaj "srbijanski", a to je otvoriti svoje vakcinalne punktove i strancima.