Naredna dva dana obilna kiša
301

U Hrvatskoj padao snijeg, u BiH se još uvijek ne očekuje

Piše: A. P.
Na planinskom vrhu Zavižan u Hrvatskoj temperatura se danas spustila na 0 stepeni, a oko podneva uz jak vjetar zabilježen je i umjeren snijeg. Ipak, u BiH se u narednom periodu ne očekuju snježne padavine, ali će biti obilje kiše.

Kako nam je rekao Damir Šantić, dežurni sinoptičar u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, danas i u naredna dva dana vrijeme će biti oblačno s kišom i lokalnim pljuskovima, ali snijega niti neočekivano niskih temperatura neće biti.

"Danas će pasti najviše kiše, a kiša i pljuskovi, kojih će najviše biti na sjeveru zemlje, zadržat će se do nedjelje, kada očekujemo postepeno razvedravanje", kaže Šantić.

Područje Balkana je pod utjecajem ciklona koji se sporo premješta prema istoku, tako da će u nedjelju biti sunčanih intervala i tek ponegdje malo kiše. U ponedjeljak će biti još toplije, uz malu do umjerenu oblačnost.

Na Bjelašnici je trenutno 8 stepeni, a narednih dana jutarnje temperature mogle bi se spustiti i do 6 na sjeveru i sjeverozapadu BiH. Najviša dnevna temperatura u petak neće prelaziti 21 stepen, a u subotu je u južnijim krajevima moguće da dostigne i 25.