BiH
0

U Hong Kongu informacije o SARSu stižu i na mobitele

Klix.ba
Jedan lokalni hongkonški telekom uveo je novu uslugu svojim pretplatnicima - slanje najnovijih vijesti i informacija o sve prisutnijem virusu SARS.

Pretplatnici Sunday Communicationsa će na svoje mobilne aparate redovno dobivati najnovije informacije u kojim zgradama su oboljeli živjeli ili radili.

Ministarstvo zdravstva svakodnevno objavi listu objekata gdje su se pacijenti nalazili u proteklih 10 sati. Neke novinske kuće objavljuju i geografske karte na kojima se vide lokacije gdje su se najnoviji slučajevi SARS-a pojavili. Sada će svi pretplatnici moći ukucati trocifreni broj i dobiti textualne poruke o svim zgradama koje se nalaze na toj listi u krugu od 10 kilometara od mjesta odakle je poziv ostvaren. "Sa pozivanjem par brojeva, pretplatnici mogu dobiti jako korisne informacije koje će im dati koliki toliki mir i sigurnost." - izjavio je Bruce Hicks, jedan od direktora telekoma. Pretplatnici plaćaju cijenu 1-minutnog lokalnog razgovora.

Hong Kong je jedan od gradova sa najgušćom koncentracijom mobilnih aparata po glavi stanovnika. Nekim stanovnicima se svidjela ideja, a neki su se žalili da ionako već dobivaju previše informacija o virusu. SARS-om (Severe Acute Respiratory Syndrome) je dosad u ovom dijelu svijeta zarazio oko 1 400 ljudi, a preminulo ih je najmanje 94.