O Izbornom zakonu
220

U HNS-u razmišljaju da se Božo Ljubić obrati sudu u Strazburu povodom presude Ustavnog suda BiH

S. H.
Božo Ljubić (Foto: R. D./Klix.ba)
Božo Ljubić (Foto: R. D./Klix.ba)
Glavni tajnik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Josip Merdžo najavio je mogućnost da se Božo Ljubić obrati i sudu u Strazburu povodom apelacije koju je dobio na Ustavnom Sudu Bosne i Hercegovine, a koju nije implementirala Parlamentarna skupština.

U pogledu apelacije Bože Ljubića i presude Ustavnog suda BiH od prije šest godina i danas se vode rasprave. IZ HDZ-a, ali i HNS-a tvrde da ona nikada nije implementirana, vodeći se time da samo Parlamentarna skupština BiH može izvršiti njenu primjenu.

S druge strane, mogla su se čuti i druga mišljenja kako je presuda implementirana samom činjenicom da je Ustavni sud BiH dao rok od šest mjeseci da se presuda provede. S obzirom na to da se to u zadatom roku nije dogodilo, Ustavni sud je izbrisao odredbu koju je po Ljubićevoj apelaciji proglasio neustavnom.

Nakon toga Centralna izborna komisija (CIK), i to bivši sastav te komisije, je na osnovu zakonskih i podzakonskih akata, kojih ima dovoljno za implementaciju izbora, donio odluku o načinu popunjavanja Doma naroda FBiH, vodeći se i Ustavom FBiH. A s obzirom na to da su po tom osnovu implementirani izbori 2018. godine, mnogi smatraju da je to dovoljno i da se može smatrati da je presuda implementirana. Čak je i bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko iznosio takve ocjene.

Nedavno je pak Ustavni sud odgovarajući na upit kazao da Parlamentarna skupština BiH nije provela predmetnu presudu, što je za HDZ i HNS dovoljan argument da trenutno nema uslova za izbore.

Kao paralelu Merdžo je naveo primjer Irme Baralije, koja se sudu u Strazburu obratila jer presuda Ustavnog suda za izbore u Mostaru nije bila implementirana.

"Ovdje imamo istu pravnu situaciju. Dakle obratiti se sudu za ljudska prava u Strazburu jer nije provedena odluka Ustavnog suda BiH za Dom naroda", istakao je Merdžo.

Naglasio je da će se u narednim danima znati da li će do toga doći te da sve zavisi od toga hoće li procesi u BiH voditi ka tome da se presuda implementira u Parlamentu BiH.

Merdžo je komentirao i predstojeće zasjedanje sabora HNS-a, na kojem se očekuju odluke o budućoj politici hrvatskih stranaka pa i mogućeg bojkota izbora.

"Sabor je iznimno važan, ali svi moramo biti svjesni težine odluka koje se donose. Moj osjećaj je da sabor može donijeti određene opcione odluke. Datum zasjedanja sabora i datum sazivanja izbora su prilično daleko i u međuvremenu se svašta može dogoditi. Sabor će trasirati put kojim će trebati krenuti ukoliko se stvari dogovore ili ne dogovore. Dakle, ne očekujem ništa spektakularno jer treba imati odgovornost za posljedice i sve odluke, ali smatram da određene opcije djelovanja svakako treba precizirati", zaključio je Merdžo.