Edukacija u srijedu
8

U HNK se pravi platforma za obrazovanje učenika na daljinu i mobilna aplikacija

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
U Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) pravi se platforma za obrazovanje učenika na daljinu po principu koji se primjenjuje u visokom obrazovanju, kazao je resorni ministar Rašid Hadžović.

Nakon sastanka sa direktorima škola je kazao kako u HNK taj sistem još nije zaživio, te da će se provesti edukacija nastavnika koja počinje već u srijedu.

''Cilj je napraviti jedinstveni sistem kako bi zavodi imali kontrolu nad onim što se radi'', pojasnio je ministar.

Učenici će putem jedinstvene platforme moći pristupati tokom 24 sata materijalima koji će im biti na raspolaganju. Po tom sistemu kako je pojasnio u domovima gdje je više djece svi će moći biti uključeni u sistem.

''Pratit ćemo kompletnu situaciju a ove sedmice ćemo raditi na ponavljanju gradiva'', kaže ministar.

Ističe da je ovo šok za nastavnike starije životne dobi ali da će dati sve od sebe da se krizno stanje prevlada što bezbolnije.

''S obzirom na to da većina ima mobitele radit ćemo mobilne aplikacije a telekom operateri će nam izaći u susret i besplatno će dati svoje usluge. Tako da ćemo imati više kanala za dostaviti materijale učenicima'', kaže ministar Hadžović.

Slavko Lauš (Foto: G. Š./Klix.ba)
Slavko Lauš (Foto: G. Š./Klix.ba)

Ističe kako se u cijeloj priči pojavila i solidarnost kako bi se ovo krizno prevazišlo.

''Mi se pripremamo kao da će ovo potrajati, ali nadamo se da će biti što prije prevaziđeno. Imat ćemo kompletan nadzor po kojem ćemo znati koji učenici pristupaju platformi i uče kao i koji nastavnici su pristupali. To je sistem koji se provodi na visokom obrazovanju i dobro je razrađen'', pojašnjava resorni ministar.

Za učenike koji nemaju tehnološke mogućnosti za pristupanje programu će se dostavljati printani materijali. Također ministar poziva firme koje mogu da pomognu u nabavci opreme za socijalno ugrožene kategorije.

Predsjednik sindikata učitelja u HNK-a Slavko Lauš ističe da je ozbiljna situacija i za nastavnike i za učenike.

''Svima nama treba da bude najvažnija stvar da učitelji i djeca budu sigurni. Najvažniji je pristup situaciji i ja bih zamolio roditelje da sudjeluju u procesu obrazovanja na daljinu'', poručio je Lauš.