Uvode se mjere
9

U HNK proglašeno stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
U Hercegovačko-neretvanskom kantonu proglašeno je stanje nepogode uzrokovane pojavom koronavirusa.

Glasnogovornik Vlade HNK Pero Pavlović je kazao na konferenciji za novinare kako je Vlada tog kantona donijela niz mjera i preporuka s ciljem zaštite od pojave koronavirusa.

''Vlada HNK je donijela Oluka o proglašenju stanja nepogodne uzrokovane pojavom koronavirusa. Sukladno tome, aktivira se Štab Civilne zaštite i Štab jedinica lokalne samouprave. Vlada je zadužila Štab civilne zaštite da stavi na raspolaganje sve zalihe opreme materijalno-tehničkih sredstava te da u sklopu svojih ovlasti kontinuirano prati stanje vezano za pojavu koronavirus na području našeg kantona i o tome izvještava Vladu najmanje jednom dnevno'', kazao je Pavlović.

Podsjetio je kako ništa ne vrijedi ako niko neće raditi 24 sata, a ukoliko se svi ostali neodgovorno ponašaju i ne poštuju ono šta struka preporučuje.

''Naša sudbina je u našim rukama. Koronu virus možemo spriječiti samo ukoliko smo svi odgovorni i ukoliko se ponašamo na način da poštujemo preporuke struke'', kazao je Pavlović na konferenciji za novinare navodeći kako je Vlada HNK donijela niz mjera i preporuka.

Vlada HNK je kako ističe među brojnim preporukama u svezi sa postupanjem poslodavaca i radnika s ciljem sprečavanja bolesti izazvane pojavom koronavirusa donijela prema prijedlogu Kriznog štaba kantonalnog ministarstva zdravstva .

''Mjerodavne institucije svaka u sklopu svojih ovlasti, obvezne su žurno donijeti privremene mjere ograničavanja rada najkasnije do 18 sati, a ova mjera se donosi na trajanje od 15 dana. Tim podrazumijevamo ugostiteljske objekte svih kategorija, noćne klobove, kladionice, tržne centre, kina, kazališta, muzeje, knjižnice, kao i rad uslužnih djelatnosti frizera, kozmetičara, brijača, pedikera i drugih u kojima se ostvaruju bliski kontakti s klijentima, osim u objektima gdje se prodaju prehrambeni proizvodi'', pojasnio je Pavlović.

''Poziv Vlade HNK, kriznog štaba ministarstva zdravstva i socijalne zaštite ali i kriznog štaba HNK koji je od danas u punom kapacitetu će raditi, da se prije svega ponašamo odgovorni i budemo svjesni situacije koja nije ni malo neodgovorna. Ne treba širiti paniku ali ni pobjeći od činjenica da je situacija ozbiljna'', kazao je Pavlović.

Svi koji se izdatih mjera ne budu pridržavali bit će kažnjen, a građani su pozvani da telefonskim pozivom na broj 121 koji je na raspolaganju 24 sata dnevno prijave sve one koji krše neko od pravila vezano za zaštitu od koronavirusa.