Rezultati izbora
14

U HNK obrađeno 98 posto glasačkih mjesta: Evo kako bi trebala izgledati nova Skupština

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
U Hercegovačko-neretvanskom kantonu je prema posljednjim podacima Centralne izborne komisije koji su ažurirani danas tokom popodneva obrađeno 98 posto glasačkih mjesta i već se nazire kako bi mogao izgledati novi saziv Skupštine u tom kantonu.

Nakon 343 obrađena glasačka mjesta, po preliminarnim rezultatima Centralne izborne komicije BiH, došlo je do značajne promjene u političkoj strukturi koja će činiti Skupštinu HNK. HDZ će kao najjača stranka u tom kantonu u formiranje novog saziva Skupštine HNK ući s 11 zastupnika, što su dva zastupnika manje nego u proteklom mandatu.

SDA je druga najjača stranka i također je izgubila dva mandatara te u vlast ulazi sa šest zastupnika, dok će po 3 zastupnika imati SDP, HRS i HDZ 1990, a kako pokazuju kalkulacije rezultata koje je objavio CIK, dva zastupnika će imati Demokratska fronta Željka Komšića, te po jednog zastupnika NES i Narod i pravda.

HDZ je i dalje apsolutno najjača stranka u Skupštini HNK i bez nje je vlast nemoguće formirati iako ima dva mandata manje nego u prolom sazivu, dok je na drugom mjestu i dalje SDA koja je također na ovim izborima osvojila dva mandata manje nego u prošlom sazivu.

Iako su ove dvije stranke dugogodišnji politički partneri na svim nivoima vlasti u budućoj saradnji su veoma oprezni, te će pregovori, kako su kazali ranije predstavnici tih stranaka u HNK, zavisiti od konačnih rezultata i pregovora s viših nivoa vlasti. Za uspostavu vlasti u HNK će trebati i treći partner jer je za izbor vlade nužna dvotrećinska većina na što računa HDZ 1990.

SDP će imati tri zastupnika kao i u prošlom mandatu, dok će u Skupštinu s tri zastupnika u ovaj saziv Skupštine HNK ući i HRS koji na ovim izborima osvojio dva nova mandata, kao i DF Željka Komšića, koji u prošlom sazivu Skupštine nije imao nijednog zastupnika.

U raspodjeli mandata u Skupštini HNK preferencijski glasovi ne znače ništa ako određeni kandidat nema 20 posto od ukupnog rezultata stranke, pa tako Josip Grbavac iz čitlučkog HDZ-a ne dobiva mandat iako ima preko 4,5 hiljada preferencijalnih glasova, dok Zora Dujmović s 814 glasova ulazi u Skupštinu jer je četvrta na listi stranke.

Tako bi prema ovoj neslužbenoj kalkulaciji Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona u sljedećem mandatu mogla ovako izgledati.

HDZ BiH: Slaven Zeljko, Iva Raguž, Tomislav Martinović, Zora Dujmvić, Daniel Babić, Ivana Buntić-Jovanović, Damir Džeba, Slavko Bilić, Marija Matuško, Oliver Soldo, Marija Bošković.

SDA: Irma Memidžan, Džafer Alić, Kemal Muratović, Salmir Kaplan, Dragica Suša, Nedžad Maksumić

HDZ 1990: Ivan Odak, Danijela Mišura, Zoran Krešić

SDP: Ismet Lulić, Vesna Saradžić, Arman Zalihić

HRS: Vesna Šunjić, Mirko Vasilj, Pero Čepo

DF: Zoran Mikulić, Sadina Hejub

NES: Nermin Vrtić

NiP: Omer Hujdur

Međutim, prema ranijim iskustvima neka od imena će se naći na ministarskim pozicijama, a time će se otvoriti prostor za nova imena koja su prema sadašnjim rezultatima glasova "ispod crte".

Bez sumnje će biti zanimljivo i formiranje nove Vlade HNK koju prošli saziv Skupštine HNK u četiri godine mandata nije uspio izabrati. Ako bude birana po provjerenom partnerstvu HDZ, HDZ 1990 i SDA bi po ovom izračunu imali dovoljno ruku za dvotrećinsku većinu.