Dobre vijesti
5

U HNK nema novih slučajeva koronavirusa, od šest testiranih niko nije pozitivan

G. Š.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona u posljednja 24 sata šest osoba testirano je na koronavirus i svih šest uzoraka je negativno, potvrđeno je iz Štaba Civilne zaštite HNK.

U HNK je zaraženo 16 osoba od kojih je 6 u Mostaru, 10 u Konjicu, a prema posljednjim informacijama 813 osoba je u izolaciji.

Zbog prevencije širenja koronavirusa u skladu s naredbama Federalnog štaba civilne zaštite zabranjeno je kretanja građana na području HNK u vremenu od 18 do 5 sati.

Iz ove naredbe, kako je navedeno, izuzimaju se svi zaposleni koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i zaposleni kojima se proces rada odvija u smjenama.

Realizacija ove naredbe, kako se navodi, bit će izvršena u skladu s kantonalnim propisom o javnom redu i miru.

''Za provođenje ove naredbe odgovoran je ministar Ministarstva unutrašnjih poslova HNK. Zadužuje se Ministar da putem Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite izvještava Kantonalni štab civilne zaštite o svim preduzetim mjerama na izvršavanju ove naredbe'', saopćio je Kantonalni štab civilne zaštite.

Ova naredba stupa na snagu danom donošenja i primjenjuje se od 22.3.2020. godine od 18.00 sati.

''Zaposlenima koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i zaposlenima kojima se proces rada odvija u smjenama, poslodavac izdaje ovjerenu potvrdu o kretanju na području Kantona, a onaj ko nije zaposlen, a ima potrebu kretati se u vrijeme zabrane kretanja, potvrdu o kretanju izdaje MUP HNK'', saopćeno je iz Štab civilne zaštite HNK.