Ista priča
1

U HNK dominacija HDZ-a i SDA, pad SBB-a i DF-a

Piše: R. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Odnosi u Skupštini HNK poslije ovih izbora neće se promijeniti u odnosu na one prije četiri godine. HDZ BiH i SDA ostat će dvije najbrojnije grupe zastupnika, ostvarivši ili čak premašivši svoje izborne ciljeve. U Zapadnohercegovačkom kantonu sva je moć ponovo u rukama HDZ-a.

SDA je kroz cijelu kampanju ponavljala da joj je izborni cilj sedam zastupnika, a moglo bi se desiti da ih poslije prebrojavanja svih glasova ima i osam. U prošlom sazivu Skupštine HDZ BiH imao je 11 mandata, SDA sedam, HDZ 1990 tri, SBB tri, SDP tri, DF dva i BPS jedan.

Nakon prebrojanih skoro osamdeset posto biračkih mjesta sa sigurnošću se može tvrditi da će BPS izgubiti parlamentarni status, a da je na granici cenzusa Hrvatska republikanska stranka BiH.

Jedan mandat bi trebao imati i DF. Što je zanimljivo, na listi Demoktarske fronte najviše preferencija ima Selma Drljević, koja je kandidatkinja Prve Mostarske Partije (PMP). DF je u prošlom mandatu odlascima zastupnika izgubio dva svoja mandata. Zanimljivo je primijetiti kako veliki broj glasova koje je u ovoj izbornoj jedinici uzeo Željko Komšić nije "povukao" i liste Demokratske fronte.

SDP se nada poboljšanju svog parlamantarnog kapaciteta u HNK i skoku na četiri mjesta u skupštinskim klupama. HDZ 1990 bi trebao imati tri, kao i prije četiri godine, SBB dva.

Skuština Zapadnohercegovačkog kantona broji 23 zastupnika, sedam manje nego susjedni HNK. Ubjedljivo najveći broj mandata uzet će HDZ i stranke okupljene oko njega jer su na više od 81 posto obrađenih biračkih mjesta osvojile 66 posto glasova. HDZ je u prošlom sazivu imao 14 mandata, ovaj put bi mogao imati i kojeg više.

Hrvatsko zajedništvo osvojilo je deset posto glasove te bi moglo izgubiti jedan mandat u odnosu na četiri koliko je Devedesetka imala ranije.

Prema trenutnim projekcijama, HRS bi trebao imati dva ili tri mandata, a dvije pravaške opcije po jednog – HSP BIH i HSP Dr. Ante Starčević zajedno sa HDU BiH.