BiH
19

U Hitnu pomoć KS svakodnevno se javi više od 200 pacijenata zbog simptoma gripe

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dolazak zime i niskih temperatura svake godine medicinskim radnicima donese više posla i skrbi o pacijentima. Tako se u Hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo svakodnevno javi više od 200 pacijenata zbog simptoma gripe.

Doktorica Aida Gavranović za Klix.ba je kazala da posljednjih nekoliko dana nije zabilježen povećan broj pacijenata zbog lomova, ali da se pacijenti većinom javljaju zbog simptoma gripe, odnosno viroznih stanja.

"Pacijenti nam se najčešće javljaju zbog povišene temperature. Više od 200 pacijenata svakodnevno primimo u ambulantu u roku 24 sata. Najčešći simptomi viroznih stanja su povišena tjelesna temperatura, grlobolja, suhi kašalj, glavobolja, bolovi u mišićima i kostima", kazala je dr. Gavranović.

Prema njenim riječima, svi oni koji ne trebaju izlaziti vani, trebaju ostati u toplini svog doma.

Preporučljivo je ne izlaziti u ranim jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima jer je tada temperatura još niža. Trebaju izlaziti samo oni koji moraju. Kao prevencija u borbi protiv gripe savjetuje se povećan unos C vitamina, konzumiranje supe i čajeva, izbjegavanje prostora gdje ima više ljudi i što češće pranje ruku“, pojasnila je dr. Gavranović iz Hitne medicinske pomoći KS.

Podsjećamo da je Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine također uputio preporuke kojih se treba pridržavati zbog veoma niskih temperature s kojima se suočavamo ovih dana, a koje izazivaju zdravstvene probleme kod stanovništva.

Niske temperature su naročito opasne za osobe koje su imale srčani ili moždani udar, jer usljed hladnoće dolazi do naglog sužavanja krvnih sudova, što povećava mogućnost nastanka ugruška, tj. tromboze. Zdravo radno aktivno stanovništvo i omladina, koji znatan dio dana provode na otvorenom prostoru, također je izloženo opasnosti od štetnog djelovanja niskih temperatura.