{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Hitnoj pomoći povećan broj pacijenata sa stomačnim tegobama

25.8.2014. u 15:41
51
52
U Hitnoj pomoći povećan broj pacijenata sa stomačnim tegobama
51
U Hitnoj pomoći povećan broj pacijenata sa stomačnim tegobama
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo posljednjih dana se u većem broju javljaju pacijenti sa stomačnim tegobama koje se manifestuju kao proliv i povraćanje.
"Patologija kod pacijenata koji se javljaju u Hitnu medicinsku pomoć preovladava od enterokolitisa do stomačnih tegoba. Nemamo potvrdu sa Klinike za infektivne bolesti da li se radi o virusima uzrokovanim tegobama. Kod nas se rutinski ne rade virusološke analize, ali po kliničkoj slici možemo pretpostaviti da se radi o virusnim infekcijama", izjavila je za Klix.ba doktorica Melita Stanić iz sarajevske Hitne pomoći.

Pacijenti se javljaju sa grčevima i bolovima i stomaku, sa prolivom i povraćanjem. Temperatura je kod nekih pacijenata blago povećana, a neki pacijenti imaju i bolove u mišićima.

Doktorica Stanić preporučuje da osobe kod kojih se jave simptomi u vidu povraćanja i proliva odmah pređu na higijensko-dijetalni režim.

"Redovno treba prati ruke i paziti koje namirnice unosimo, a pravilna prehrana kod enterokolitisa smatra da se ne unosi pržena i začinjena hrana i da se unosi kuhana hrana, riža, mrkva, jabuka i slane supe", savjet je doktorice Melite Stanić.

Dodala je da uz savjet farmaceuta, pacijenti mogu uzeti probiotik, ali i da svi koji putuju ne konzumiraju vodu da slavine, već da kupuju flaširanu vodu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: