{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Hitnoj pomoći povećan broj pacijenata sa stomačnim tegobama

25.8.2014. u 15:41
51
52
U Hitnoj pomoći povećan broj pacijenata sa stomačnim tegobama
51
U Hitnoj pomoći povećan broj pacijenata sa stomačnim tegobama
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo posljednjih dana se u većem broju javljaju pacijenti sa stomačnim tegobama koje se manifestuju kao proliv i povraćanje.
"Patologija kod pacijenata koji se javljaju u Hitnu medicinsku pomoć preovladava od enterokolitisa do stomačnih tegoba. Nemamo potvrdu sa Klinike za infektivne bolesti da li se radi o virusima uzrokovanim tegobama. Kod nas se rutinski ne rade virusološke analize, ali po kliničkoj slici možemo pretpostaviti da se radi o virusnim infekcijama", izjavila je za Klix.ba doktorica Melita Stanić iz sarajevske Hitne pomoći.

Pacijenti se javljaju sa grčevima i bolovima i stomaku, sa prolivom i povraćanjem. Temperatura je kod nekih pacijenata blago povećana, a neki pacijenti imaju i bolove u mišićima.

Doktorica Stanić preporučuje da osobe kod kojih se jave simptomi u vidu povraćanja i proliva odmah pređu na higijensko-dijetalni režim.

"Redovno treba prati ruke i paziti koje namirnice unosimo, a pravilna prehrana kod enterokolitisa smatra da se ne unosi pržena i začinjena hrana i da se unosi kuhana hrana, riža, mrkva, jabuka i slane supe", savjet je doktorice Melite Stanić.

Dodala je da uz savjet farmaceuta, pacijenti mogu uzeti probiotik, ali i da svi koji putuju ne konzumiraju vodu da slavine, već da kupuju flaširanu vodu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: