Radnici protestuju, istrage teku
0

U Hidrogradnji sporno čak 45 miliona dolara?

Piše: Amra Kovač
Federalna finansijska policija predala je izvještaj sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu protiv osam osoba zaposlenih u „Hidrogradnji“, saznaje Sarajevo-x.com. Izvještaj je podnesen zbog sumnjivih transakcija koje su navodno oštetile kompaniju za desetine miliona dolara. U isto vrijeme, grupe radnika šalju anonimne e-mailove na adrese medija u Sarajevu u kojima svjedoče o stanju u kompaniji.

„Izvještaj je dostavljen Tužilaštvu, međutim, tek kada se izvrši uvid u kompletan spis moći ćemo reći protiv koliko osoba je izvještaj podnijet, za koja krivična djela, te hoće li se voditi dalja istraga“, kazala je Jasmina Iftić, portparol sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.

Kako nezvanično saznajemo, Federalna finansijska policija predala je sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu izvještaj protiv osam osoba, članova menadžmenta i Nadzornog odbora „Hidrogradnje, a istraga je vođena zbog približno 45 miliona dolara koje je ova firma uplaćivala po različitim osnovama drugim firmama.

Tako je, kako saznajemo, predmet istrage bilo i 19 miliona američkih dolara koje je ova firma, navodno, platila na ime konsalting usluga. Također, „JUBMES banka Beograd“ platila je „Hidrogradnji 26 miliona dolara koje je ova odmah proslijedila firmi „Ingra „ iz Zagreba, iako je ta firma, ustvari, dugovala 11 miliona dolara „Hidrogradnji“.

Osim što je Finansijska policija vodila istragu o poslovanju ove firme, redakciji Sarajevo-x.com već drugi put stiže pismo radnika „Hidrogradnje“ koji se žale na rad menadžmenta, navodeći da se određenom broju radnika ne isplaćuje lični dohodak, naknada za prevoz i topli obrok od aprila ove godine, kao i da se ne uplaćuje socijalno i penziono osiguranje.

„Pokušali smo na miran i dostojanstven način da riješimo probleme, u okviru naše kuće, ali kako su dešavanja eskalirala, mislimo da je vrijeme da upoznamo i širu javnost o kriminalu koji se dešava u ovoj firmi“, navedeno je u pismu koje potpisuju radnici Građevinskog preduzeća „Hidrogradnja“ iz Sarajeva zaposleni na gradilištima u zemlji i inostranstvu.

Prema navodima radnika „Hidrogradnja“ se danas uništava i na ulici bi se ubrzo moglo naći 1. 200 radnika sa svojim porodicama, koje prosječno broje od 3 do 5 članova. Ovi radnici tvrde da im socijalno i penziono nije uplaćeno od 2003.godine, a da oni koji su penzionirani, zbog neuplaćenog penzionog, ne mogu primati zaslužene penzije.

„Krivac za sve ovo je naš vlasnik i menadžment preduzeća. Kriminal u krugu preduzeća nas ostavlja na rubu ponora sa kojeg bez velike pomoći nećemo isplivati. Radnici koji se protive rušenju preduzeća kažnjavaju se na način da im se ne isplaćuje lični dohodak, naknada za prevoz i topli obrok od aprila ove godine“, navodi se u pismu.

Radnici na kraju pisma upućenog Sarajevo-x.com zahtijevaju i očekuju od ministra Vahida Heće da se ispita porijeklo pokretne i nepokretne imovine članova menadžmenta, te da se finansijsko stanje njihove imovine uporedi sa negativnim saldom poslovanja preduzeća. Radnici kažu da govore u ime onih koji rade na gradilištima u zemlji i inozemstvu, ali da se ne žele potpisivati jer bi time, navode, potpisali i svoj otkaz.