Nove računice
11

U Hercegovini se otvorila mogućnost da HRS zamjeni DF i sa SDP-om i NiP-om SDA pošalju u opoziciju

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Trojka koju su u Hercegovini činili SDP, NiP i DF je u raskolu i čeka se odluka zastupnika DF-a iz HNK hoće li poslušati svog stranačkog šefa Željka Komšića i napustiti priču o ulasku u vlast bez SDA, ali se otvorila se nova opcija u kojoj bi ih mogao zamijeniti HRS.

Lider kantonalnog SDP-a Ismet Lulić kaže kako je razgovarao sa zastupnicima DF u HNK, nakon što im je stranački šef zabranio da uđu u vlast s njima i NiP-om , što ih je dovelo u jako tešku situaciju, jer su imali jedinstven stav te da i dalje vjeruju kako je daleko najbolja priča što se desilo u HNK upravo Trojka koja se nametnula od početka u sastavu SDP-a, NiP-a i DF-a.

"Međutim očigledno Željko Komšić i tuzlanska organizacija misle drugačije i oni bolje znaju kakvo je stanje u Hercegovini, te kakva se politika treba voditi, pa savjetuju da se SDA treba spašavati u Hercegovini. Vjerovatno je to neki državni interes DF-a", rekao je Lulić.

Kaže da ne zna kako će zastupnici DF u HNK postupiti i da ih nije mogao to ni pitati, jer im je u ovom trenutku zbog svega što se dogodilo teže nego njemu.

"Oni su šokirani i razočarani postupkom vrha partije prema njima, jer to više nije samo stav njih dvoje nego je to stav svih gradskih općinskih organizacija i na kraju kantonalne organizacije gdje su svi donijeli jednoglasan stav. Šta će se dalje dešavati u DF-u u Hercegovini vrijeme će pokazati. Ja samo mogu reći da mi je žao tih ljudi jer znam da su čestiti i kad daju riječ žele da je održe do kraja. Međutim, Željko Komšić je odlučio uzeti stvar u svoje ruke i još jednom spasiti Bakira Izetbegovića", rekao je lider kantonalnog SDP-a u HNK.

Govoreći o daljnjim postupcima ističe da Trojka kako je izgledala na početku više ne izgleda, ali da će nastaviti s razgovorima i sačekati da vide šta će se desiti s dvoje kolega iz DF-a i na koji način će oni odgovoriti cijeloj situaciji.

"Mi nastavljamo dalje razgovore i pregovore. Opcije i dalje postoje i nadam se da ćemo Vladu dobiti jako brzo i da ona neće uključivati Stranku demokratske akcije. Ima raznih opcija, a jedna od njih je da ostanemo mi (SDP) i Narod i pravda, ukoliko Hrvatska republikanska stranka odluči da podrži ovu vladu, jer su oni rekli u svom saopćenju za javnost da ne žele spašavati SDA. Tako da će im ovo biti idealna prilika da ne spase SDA, nego da napravimo Vladu HNK bez SDA u ovom kantonu", zaključio je Lulić.