Kraj blokada
3

U Hercegovini se otvara put za zakonit izbor komesara policije

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Nakon više od četiri godine poništen je konkurs za imenovanje članova Nezavisnog odbora za izbor i reviziju Hercegovačko-neretvanskog kantona, te je raspisan ponovljeni konkurs kojim se otvara put i za izbor komesara policije u tom kantonu, potvrđeno je za Klix.ba.
Predsjednica Komisije za izbor i imenovanje Skupštine HNK Julineta Jurić nam kaže kako je konkurs raspisan 14. maja u Službenim novinama i da će biti otvoren 15 dana, a da će se odmah po okončanju konkursne procedure i imenovanja članova Nezavisnog odbora za izbor i reviziju HNK krenuti u proceduru raspisivanja konkursa za izbor komesara policije.

Tako bi Hercegovačko-neretvanski kanton koji je godinama jedini u državi bez komesara, nakon brojnih zavrzlama već narednog mjeseca trebao birati prvog čovjeka policije.

"Konkurs je otvoren do 29.maja, a nakon toga ćemo održati intervju sa svim kandidatima koji su se prijavili i ispunjavaju uslove. Čim izaberemo Nezavisni odbora za izbor i reviziju, krenut će se u proceduru izbora komesar policije“, kaže Jurić za Klix.ba.

Pojasnila je da u skladu sa zakonom o unutrašnjim poslovima Hercegovačko-neretvanskog kantona, imenovanje članova Nezavisnog odbora za izbor i reviziju obavlja Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona, na prijedlog Komisije za izbor i imenovanje.

Kod izbora kandidata Komisija će nastojati osigurati nacionalnu zastupljenost na području Kantona i predložiti rang-listu s najboljim kandidatima za konačno imenovanje.

Nezavisna komisija sastoji se od sedam članova od kojih su dva predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova HNK i pet članova iz civilnog društva među kojima su uvaženi naučnici iz područja pravnih nauka, kriminologije ili ljudskih prava, koji ne predstavljaju političke stranke.

Osnovni zadaci Nezavisne komisije su da raspisuje javni konkurs, razmatra pristigle prijave, odabira odgovarajuće kandidate, predlaže ministru kandidate za direktora policije, razmatra sve žalbe na rad direktora policije uključujući i žalbe građana, ocjenjuje ukupan rad direktora policije za drugi mandat, te razmatra prijedloge Skupštine, Vlade ili ministra o smjeni šefa policije.

Izbor komesara policije u HNK je višegodišnja saga koja se razvlači između vladajućih SDA i HDZ-a, a posljednja previranja dogodila su se prošlog mjeseca kad je HDZ-ov ministar policije Slađan Bevanda za vršitelja dužnosti prvog čovjeka policije u Hercegovini Vladi HNK predložio aktualnog načelnika policije iz Čapljine Marija Zovku.

Zbog činjenice da Zovko ima čin samostalnog inspektora, dok prema Zakonu o unutrašnjim poslovima prednost imaju policijski službenici s činom glavnog inspektora, ministri iz SDA su zatražili odgodu sjednice Vlade HNK za koju je bilo predviđeno to imenovanje.

Tada su ministri iz SDA naveli kako ne žele vjerovati da ministar Bevanda ovu važnu poziciju određuje po nacionalnoj strukturi, a ne po kompetencijama, te naglasili da MUP HNK ima dva policijska službenika bošnjačke nacionalnosti sa činom glavnog inspektora, koji su potrebni za tu poziciju.