Raste natalitet
113

U Hercegovini protekle godine rođen rekordan broj djece uprkos padu u našoj zemlji

G. Š.
Dok BiH bilježi masovne odlaske i pad stanovnika, u Hercegovini raste natalitet, što potvrđuje podatak da je tokom protekle 2022. godine rođen rekordan broj djece u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar kojoj gravitiraju tri hercegovačka kantona.

Prema podacima mostarske zdravstvene ustanove tokom prošle godine rođeno je 1.855 djece, što je rekordan broj u posljednje dvije decenije i apsolutna suprotnost službenim podacima o dramatičnom padu broja stanovnika u našoj zemlji.

Rast nataliteta u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar potvrdila je i novogodišnja noć u kojoj je također oboren rekord po broju novorođene djece, zbog čega je veliko zadovoljstvo izrazio i gradonačelnik Mostara Mario Kordić koji je posjetio prvorođenu bebu u 2023. godini.

"Radujemo se činjenici da je u novogodišnjoj noći oboren rekord po broju novorođene djece u SKB Mostar", kazao je Kordić, te uz čestitke svim porodicama novorođenčadi izrazio nadu da će cijela godina biti kao novogodišnja noć.

Pravi baby boom zabilježen je tokom oktobra kada je u samo četiri dana rođeno 25 beba, a rekordnih 1855 djece rođenih u 2022. godini, je sa šest novorođenčadi nadmašilo 2014. godine kada ih je bilo 1849. rođeno u SKB-u Mostar.

Valja naglasiti da toj zdravstvenoj ustanovi gravitiraju pored Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovački i Livanjski kantona.

Rekordan broj rođene djece u Hercegovini je ohrabrenje na počeku 2023. godine s obzirom na veliki broj odlazaka iz naše zemlje i neprestano isticanje negativne demografija u BiH.

Podsjetimo da je prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine u BiH živjelo 3.5 miliona stanovnika, dok prema podacima koje iznose UN-ove agencije i domaći političari u našoj zemlji ne živi više od 2.6 miliona stanovnika.

Ured Populacijskog fonda UN-a u BiH upozorava, ako se nastave trendovi odlaska ljudi i negativne demografije, da bi u našoj zemlji za 50 godina moglo živjeti svega 1.5 miliona stanovnika.