Pozitivan trend
21

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu poboljšana epidemiološka situacija, mjere dale rezultate

B. T.
Sveučilišna klinička bolnica Mostar
Sveučilišna klinička bolnica Mostar
Hercegovačko-neretvanski kanton bilježi bolju situaciju kada je u pitanju Covid-19 nego proteklih sedmica. Brojke svjedoče da je zabilježen manji broj zaraženih i hospitaliziranih osoba.

"Pokazatelji govore da smo prije dva mjeseca u našem kantonu imali jako stabilnu situaciju, s niskom incidencom, malim brojem zaraženih i hospitaliziranih. Nakon toga, uslijedile su tri sedmice vrlo ubrzanog rasta zaraženih i hospitaliziranih, zbog čega je Vlada, na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, 18. marta donijela Odluku o pooštravanju mjera - ograničavanje rada ugostiteljskih objekata, zabrana organiziranja 'žive' muzike", podsjeća Pero Pavlović, glasnogovornik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK.

Prema njegovim riječima, evidentno je kako su donesene mjere dale rezultata i, u konačnici, u posljednje dvije sedmice, dovele do pada broja novozaraženih i hospitaliziranih.

"Ako ove pokazatelje gledamo kroz postotke, evidentno je da smo pretprošlu sedmicu imali 18 posto manje zaraženih u odnosu na sedmicu prije, a u sedmici iza nas pad od dodatnih 19 posto. Isto vrijedi i za broj hospitaliziranih koji je u pretprošloj sedmici manji za 9 posto u odnosu na sedmicu prije, a u sedmici iza nas i za dodatnih 16 posto", izjavio je za Pavlović za Fenu.

Prema njegovim riječima, mjere koje su u ovom trenutku na snazi u HNK, kao i odgovorno ponašanje građana, daju konkretne rezultate.

"Budući da se proteklih nekoliko sedmica HNK potencirala kao jedno od najugroženijih žarišta ne samo u BiH, nego i šire, ovi pokazatelji ohrabruju i oni popravljaju ukupni dojam o stanju u Kantonu kada je u pitanju pandemija koronavirusa", ocijenio je Pavlović.

Dodao je kako očekuju da će takav trend biti nastavljen te pozvao sve građane da ustraju s odgovornim ponašanjem i poštivanjem protuepidemioloških mjera dok su god one na snazi, kako bi se ovaj ohrabrujući trend nastavio.