BiH
0

U Hercegbosanskom kantonu u porastu maloljetnička delikvencija

FENA
Vlada Hercegbosanskog kantona na današnjoj je sjednici usvojila Zaključak kojim preporučuje Skupštini tog kantona da žurno razmotri problematiku u Općinskom vijeću Glamoč, te poduzme zakonom dopuštene radnje kako bi se taj problem riješio.

Tokom sjednice bilo je riječi i o sigurnosnoj situaciji u tom kantonu te posebice maloljetničkoj delikvenciji. Tom prigodom zaključeno je da je došlo do porasta maloljetničke delikvencije i na prostoru Hercegbosanskog kantona.

Vlada je zbog toga zadužila MUP, Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i sporta, Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih da sljedeće sedmice organiziraju sastanak kojem će nazočiti predstavnici općina iz tog kantona, predstavnici škola, vjerskih zajednica i predstavnici Centara za socijalni rad.

Na sastanku bi zadužena grupa trebala izraditi Akcijski plan za suzbijanje maloljetničke delikvencije na prostoru Hercegbosanskog kantona.

Vlada je danas imenovala Povjerenstvo koje će izraditi radnu verziju platnih razreda za korisnike kantonalnog proračuna.

Na današnjoj sjednici usvojena je Uredba o ograničavanju izdataka za reprezentaciju, Pravilnik o korištenju službenih vozila za potrebe kantonalnih tijela vlasti te Odluka o ograničavanju izdataka za gorivo i Odluka o ograničavanju uporabe službenih mobilnih telefona.