BiH
0

U HDZ-u neugodno iznenađeni presudom Deliću

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH neugodno je iznenađena presudom Haaškog suda koje je sramotno niskom kaznom osudilo bivšeg načelnika glavnog stožera Armije R BiH generala Rasima Delića, stoji u saopštenju ove stranke u kojem se dalje navodi:

"Generalu Rasimu Deliću suđeno je za zločine koje su pripadnici odreda EL Mudžahid kao sastavni dio 3. korpusa Armije R BiH počinili nad hrvatskim civilima od srpnja 1993. do rujna 1995. godine.

HDZ BiH razočarana je činjenicom da zločini nad Hrvatima u BiH nemaju isti tretman u Haaškom tribunalu.

Haaško tužiteljstvo teretilo je generala Rasima Delić da kao zapovjednik nije poduzeo potrebne i razumne mjere protiv pripadnika odreda El Mudžahid koji su 1993. godine mučili, a potom ubili zarobljene hrvatske civile i vojnike u selima Maline, Bikoši, u općini Travnik.

HDZBiH se pita i što je sa procesuiranjem najodgovornijih ljudi za počinjene i dokazane zločine nad nedužnim hrvatskim civilima koji su se dogodili u selima Grabovica, Uzdol, te u niz mjesta u Središnjoj Bosni

-Haaški sud je krajnje pristrano s očitom političkom porukom optužbi oslobodio ili pak na kratkotrajne zatvorske kazne osudio nekolicinu bošnjačkih generala koje se teretilo za masovne zločine nad Hrvatima Središnje Bosne i sjeverne Hercegovine pa čak i stravične zločine mudžahedina.

Istodobno vodeći se 'zapovjednom odgovornošću' drakonskim je kaznama "nagradilo" generala Tihomira Blaškića, Darija Kordića, Dragu Josipovića... Presudama se očito daje politički pečat proteklome ratu."