HBK
0

U HBK-u se na nekoliko lokacija vrše ekshumacije

FENA
Na zahtjev Instituta za traženje nestalih osoba BiH na području Hercegovačko-bosanskog kantona ovih dana provode se operativne radnje kako bi se pronašli posmrtni ostaci nestalih osoba.

Po riječima glasnogovornika MUP-a HBK Ivice Vrdoljak, iz Kurbegove jame na planini Dinari ekshumiran je najmanje 61 ljudski kostur.

Vrdoljak je naveo da su ekshumaciji posmrtnih ostataka nepoznatih osoba, za koja se pretpostavlja da su ubijene u Drugom svjetskom ratu i bačene u jamu, nadgledali predstavnici Područnog ureda Instituta za traženje nestalih osoba BiH iz Banjaluke, Međunarodne organizacije za traženje nestalih (ICMP), Međunarodnog Crvenog križa, MUP-a Hercegbosanske županije, županijskog Tužiteljstva, kao i predstavnici i Granične policije BiH terenskog ureda Zapad.

Ekshumaciju iz Kurbegove jame, duboke oko 50 metara, obavili su članovi Speleološkog društva "Špiljar" iz Splita po naredbi Kantonalnog suda u Livnu.

Posmrtni ostaci prevezeni su u Centar za obdukciju i identifikaciju u Banjaluci radi identifikacije.

Ekshumacija je nastavljena i na području Mandinog Sela, u općini Tomislavgrad.

U jamu dubokoj oko 80 metara pronađena su dva ljudska kostura, dok je na području na pravoslavnom groblju u općini Bosansko Grahovo pronađeno jedno tijelo za koje se pretpostavlja da je osoba srpske nacionalnosti nastradala u razdoblju od 1991 do1995. godine.

Na ovoj lokaciji nastavit ćemo sa ekshumacijom i naredne sedmice, ali i na drugim lokacijama u općinama Glamoč i Bosansko Grahovo, kazao je Vrdoljak.