Dužine 30 kilometara
550

U Hadžićima će se graditi mreža biciklističkih staza, povezat će se sa Ilidžom

B. R.
Prostor na kojem bi se staza trebala nalaziti (Foto: Općina Hadžići)
Prostor na kojem bi se staza trebala nalaziti (Foto: Općina Hadžići)
Počele su pripreme za gradnju biciklističke staze kojom bi se, između ostalog, trebali povezati Ilidža i Hadžići, a čija bi ukupna dužina trebala biti skoro 30 kilometara.

Iz Općine Hadžići su saopćili da je Institut za saobraćaj i komunikacije Sarajevo izradio "Elaborat mreže biciklističkih staza za područje Hadžića" ukupne dužine 29,5 kilometara.

Ukazali su da je elaborat izradio Adnan Tatarević te da je predstavljen u zgradi općine, a čemu su prisustvovali načelnik ove općine Hamdo Ejubović (SDA), savjetnik načelnika Adi Kalem koji je bio kantonalni ministar saobraćaja, stručni saradnik Malik Konjhodžić i Kemal Čakar.

Staza bi se trebala graditi u tri faze:

  • Prva faza podrazumijeva gradnju u urbanom dijelu općine i povezivanje prema industrijskoj zoni i Ilidži. To je skoro 3,2 kilometra nove staze te obilježavanje i dogradnja staze uz postojeće saobraćajnice u dužini od 6,5 kilometara;

  • Druga faza jeste povezivanje Pazarića i Tarčina sa Raštelicom, a to znači gradnju 1,4 kilometra nove staze te obilježavanje i dogradnju staze uz postojeće saobraćajnice u dužini od 13 kilometara;

  • Treća faza je povezivanje centralnog dijela Hadžića sa Pazarićem uz magistralni put. Istaknuto je da je to najveće ulaganje uz velike građevinske zahvate i gradnju 5,3 kilometara nove biciklističke staze.

Kako su naglasili, predviđena širina dvosmjerne staze je 2,5 metara, dok je na mjestima gdje to nije prostorno izvodivo planirana širina od dva metra.

U narednom periodu kreće se sa projektovanjem i gradnjom u skladu sa finansijskim mogućnostima općine, a u cilju promovisanja biciklizma kao zdrave alternative motornom saobraćaju.

Elaborat je izrađen na inicijativu Općine Hadžići, a poseban akcenat je stavljen na povezivanje sa Ilidžom i uvezivanje svih privrednih subjekata, čime bi se omogućilo putovanje biciklom i na posao, obrazložili su u Općini Hadžići.