BiH
0

U Haagu prikazan šokantan video snimak ubijanja srebreničkih zarobljenika

NINA/Sarajevo-X
Izvor fotografija: B92
Izvor fotografija: B92
U sudnici Haaškog tribunala u srijedu je prikazan šokantan video snimak na kojem se vidi kako pripadnici jedinice Škorpioni ubijaju zarobljenike iz Srebrenice u julu 1995.

Na snimku se vide lica u maskirnim uniformama sa srpskim zastavama na beretkama i kačketima kako iz vojnog kamiona izvlače mršave muškarce u civilnoj garderobi sa vezanim rukama na leđima. Neki od njih su surovo pretučeni, sa mnoštvom podliva na licu. U jednom kadru se vide nepomični vezani ljudi kako leže na podu na gomili. Uniformisani, koji sedi pored, jednog šutira nogom u glavu uz reči "Šta se trešes, p. ti materina". Sa strane se nešto kasnije čuje: "Vidi ovog', ukakio se".

Naredni kadar pokazuje samu egzekuzciju: trojica muškaraca vezanih ruku stoje u koloni. Uniformisani ih odvajaju polako, jednog po jednog i ubijaju ih rafalom u leđa. Dok prvog ubijaju, drugi i treći mirno čekaju na red. Dok ubijaju drugog, treći i dalje nepomično stoji. Nakon ubistva trećeg, čuje se muški glas: "E, jebeš ga, i ova je crkla (baterija na kameri). Jeste, majke mi... Ali, izdržaće, radite vi...".

Na snimku se vide i dvojica zavezanih, koje uniformisani podižu iz trave i odvezuju. Prema riječima predstavnika haškog tužilaštva u sudnici, njih dvojica su morala da premjeste leševe tek ubijenih ljudi, nakon čega su uniformisani i njih ubili.

Snimak je tužilacj Geoffrey Nice prikazao u okviru unakrsnog ispitivanja svjedoka odbrane Obrada Stevanovića na suđenju bivšem predsjedniku Srbije i Jugoslavije Slobodanu Miloševiću.

“To je najmostruozniji snimak koji sam ikad vidio. Zapanjen sam i uznemiren što ste je prikazali u vezi s mojim svjedočenjem”, rekao je Stevanović koji svjedoči kao bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije.

Jedinica Škorpioni je, prema Niceovoj tvrdnji, koju je potkrepljivao policijskim dokumentima Republike Srpske, pripadala MUP Srbije, što je Stevanović kategorički poricao.

Tužiteljstvo je, na osnovi videosnimka, načinilo fotografije svih onih koji su izvršili egzekuciju i identificiralo ih imenom, prezimenom i nadimkom. Prikazujući fotografije, Nice je upitao svjedoka prepoznaje li nekog od njih.

“Pitanja nisu za mene, jer nemam nikakve veze s ovom grupom ljudi”, rekao je Stevanović tvrdeći da, izuzimajući imena Škorpioni za koje je, kako je rekao, čuo iz medija, o toj grupi ne zna ništa - ni pod čijim zapovjedništvom ni u čijem sastavu je bila, niti gdje je operirala.

Stevanović je tvrdio da je "apsolutno nemoguće" da su njeni članovi bili pripadnici snaga resora javne sigurnosti MUP-a Srbije, a da, što se tiče resora državne sigurnosti, to "ne zna, ali ne vjeruje".

Nice je, obraćajući se sucima, rekao da se nije moglo dogoditi da svjedok, kao jedan od najviših dužnosnika MUP-a Srbije, ništa ne zna o "nečemu ovakve prirode" kad je predočene dokumente o prisustvu Škorpiona u Republici Srpskoj potpisivao njegov kolega, zapovjednik "združenih policijskih snaga RS-a" Ljubiša Borovčanin.

Osim toga Škorpioni su na to područje ušli iz Srbije, o čemu je svjedok, kao visoki dužnosanik MUP-a čije snage su kontrolirale granice, morao imati informacije, tvrdio je Nice i dodao još jedan argument: 21. jula 1995. Stevanović je nizozemski bataljun UNPROFOR-a, koji je bio stacioniran u Srebrenici, proveo iz Bratunca preko Srbije do hrvatske granice. Stevanović je istaknuo da mu niko, pa ni pripadnici nizozemskog bataljuna, nisu spomenuli nikakav masakr.

Na kraju tog dijela današnjeg zasjedanja sudije su dopustile Stevanoviću da provjeri telefonski nalaze li se imena počinitelja masakra zavedena u arhivama njegovih bivših službi kao osoba angažiranih za MUP Srbije.

Unakrsno ispitivanje Stevanovića nastavlja se u preostalom dijelu današnjeg zasjedanja i sutra.