{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Haagu nastavljeno iznošenje dokaza o genocidu i masovnim silovanjima

F
2.3.2006. u 14:35
0
0
U Haagu nastavljeno iznošenje dokaza o genocidu i masovnim silovanjima
0
U Haagu nastavljeno iznošenje dokaza o genocidu i masovnim silovanjima
U nastavku današnje rasprave u Haagu o tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore zbog kršenja Konvencije o genocidu, članovi bh. pravnog tima govorili su o pravnim odlukama Međunarodnog tribunala za ratne zločine na području bivše Jugoslavije te Tribunala za Ruandu, koje tretiraju pojam genocida i Zakon o genocidu.
Pravni tim pokušao je dokazati i činjenicu da su masovna silovanja nesrpskih žena, pretežno muslimanski, vršena po utvrđenoj shemi te u sklopu etničkog čišćenja i genocida.

Kako je rečeno, iz izloženih dokaza vidljivo je da je genocidna namjera bila jedini cilj zločina koje su počinile srpske snage. Postojao je strateški plan povezivanja svih srpskih dijelova BiH i stvaranja geografski odvojene srpske države na čijoj bi teritoriji svo nesrpsko stanovništvo bilo protjerano.

Konvencija o genocidu taj zločin definiše kao ubijanje, protjerivanje te narušavanje ili stvaranje uslova za uništenje određene grupe. Ti zločini spadaju u genocid samo ako su počinjeni sa ciljem potpunog ili djelimičnog uništenja nacionalne ili vjerske skupine.

Kako je rečeno, ubijanje ljudi, protjerivanja, silovanja, uništavanja vjerskih i kulturnih objekata, kuća i škola bili su ciljno usmjereni na uništenje nesrpskog stanovništva i dio su politike istrebljenja.

Genocidna namjera može biti dokazana i na osnovu sheme žrtava, odnosno njihovog obima te sistematski ponavljanog vršenja zločina.

Govoreći o zločinima masovnog silovanja i seksualnog zlostavljanja, članovi bh. pravnog tima kazali su kako su oni predstavljali sistematsku politiku etničkog čišćenja kojem je cilj bilo nesrpsko stanovništvo, posebno muslimanske žene.

Silovanja i seksualni zločini bili su izuzetno česti, činjeni su na uopćen način i u kontinuitetu. Mnoge žene svih starosnih dobi, čak i djevojčice, silovane su ponavljano, često od više muškaraca odjednom. Uglavnom su vršena u koncentracionim logorima i zatvorskim jedinicama na cijeloj teritoriji BiH, a tog zločina nisu bili pošteđeni ni muškarci.

Nastavak rasprave zakazan je za 15.00 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: