BiH
0

U Haagu nastavljeno iznošenje dokaza o genocidu i masovnim silovanjima

FENA
U nastavku današnje rasprave u Haagu o tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore zbog kršenja Konvencije o genocidu, članovi bh. pravnog tima govorili su o pravnim odlukama Međunarodnog tribunala za ratne zločine na području bivše Jugoslavije te Tribunala za Ruandu, koje tretiraju pojam genocida i Zakon o genocidu.

Pravni tim pokušao je dokazati i činjenicu da su masovna silovanja nesrpskih žena, pretežno muslimanski, vršena po utvrđenoj shemi te u sklopu etničkog čišćenja i genocida.

Kako je rečeno, iz izloženih dokaza vidljivo je da je genocidna namjera bila jedini cilj zločina koje su počinile srpske snage. Postojao je strateški plan povezivanja svih srpskih dijelova BiH i stvaranja geografski odvojene srpske države na čijoj bi teritoriji svo nesrpsko stanovništvo bilo protjerano.

Konvencija o genocidu taj zločin definiše kao ubijanje, protjerivanje te narušavanje ili stvaranje uslova za uništenje određene grupe. Ti zločini spadaju u genocid samo ako su počinjeni sa ciljem potpunog ili djelimičnog uništenja nacionalne ili vjerske skupine.

Kako je rečeno, ubijanje ljudi, protjerivanja, silovanja, uništavanja vjerskih i kulturnih objekata, kuća i škola bili su ciljno usmjereni na uništenje nesrpskog stanovništva i dio su politike istrebljenja.

Genocidna namjera može biti dokazana i na osnovu sheme žrtava, odnosno njihovog obima te sistematski ponavljanog vršenja zločina.

Govoreći o zločinima masovnog silovanja i seksualnog zlostavljanja, članovi bh. pravnog tima kazali su kako su oni predstavljali sistematsku politiku etničkog čišćenja kojem je cilj bilo nesrpsko stanovništvo, posebno muslimanske žene.

Silovanja i seksualni zločini bili su izuzetno česti, činjeni su na uopćen način i u kontinuitetu. Mnoge žene svih starosnih dobi, čak i djevojčice, silovane su ponavljano, često od više muškaraca odjednom. Uglavnom su vršena u koncentracionim logorima i zatvorskim jedinicama na cijeloj teritoriji BiH, a tog zločina nisu bili pošteđeni ni muškarci.

Nastavak rasprave zakazan je za 15.00 sati.