BiH
0

U Haagu nastavljena rasprava o tužbi BiH protiv SCG

FENA
Jutros je pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu nastavljena rasprava po tužbi BiH protiv SCG zbog kršenja Konvencije o genocidu.

Rasprava je započela juče obraćanjem zastupnika bh. tužbe Sakiba Softića.

"Oružano nasilje od 1992. do 1995. godine, potaknuto iz Beograda, pogodilo je BiH kao poludjeli cunami, koji je uništio sam karakter BiH i veliki dio njenog nesrpskog stanovništva", rekao je juče u Haagu Softić na početku prvog kruga usmene rasprave po tužbi BiH protiv SCG zbog kršenja Konvencije o genocidu.

U svom izlaganju pred Međunarodnim sudom pravde zamjenik šefa zastupničkog tima BiH Phoon van den Biesen jučer je kazao da se uništenje nesrpskog stanovništva u Bosni i Hercegovini nije desilo slučajno, nego je rezultat pažljivo pripremljenog vojnog, političkog i ekonomskog plana.

Biesen je zaključio da je u pitanju bio jedinstven poduhvat, pri čemu je Beograd uvijek imao ulogu glavnog partnera.

BiH, kao podnosilac tužbe, ima na raspolaganju 10 dana za iznošenje svojih argumenata, nakon čega će od 8. marta SCG imati isto toliko vremena na raspolaganju.

Po završetku prvog kruga usmene rasprave, Sud će od 17. do 22. marta saslušavati eksperte i svjedoke. Nakon toga će nastupiti pauza do 18. aprila, kada će BiH ponovo imati na raspolaganju osam sjednica za svoje argumente, a SCG nakon toga također osam sjednica. Drugi krug usmene rasprave završava 9. maja.