U Gruziji uhapšen Saša Lipovac

S
SRNA
30.1.2010. u 16:52
0
11
U Gruziji uhapšen Saša Lipovac
0
U Gruziji uhapšen Saša Lipovac Foto: Ilustracija
Četrdesetogodišnji državljanin BiH Saša Lipovac, optužen za ratni zločin, za kojim je Vrhovni sud Republike Srpske raspisao potjernicu, uhapšen je u Gruziji, potvrdio je sekretar Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić.
Halilagić je naveo da se Lipovac nalazi u ekstradicionom pritvoru i da bi u narednim danima trebalo da bude deportovan u BiH.

"Ministarstvo pravde BiH je 14. januara ove godine nadležnom sudu u Tbilisiju poslalo sva neophodna dokumenta u vezi s njegovom ekstradicijom. Postupak je u toku, a sve dalje radnje sada zavise od gruzijskog pravosuđa", pojasnio Halilagić za "Nezavisne novine".

Iz Vrhovnog suda Republike Srpske (RS) potvrđeno je da je potjernica za Lipovcem raspisana još 2008. godine, i to nakon što se optuženi nije pojavio na drugostepenom ročištu u slučaju ratnog zločina nad Bošnjacima iz sela Liskovac kod Gradiške.

Lipovčev advokat Nenad Balaban rekao je da je njegov klijent uhapšen kada se iz Azerbejdžana preko Gruzije vraćao u Moskvu.

"Prema posljednjim informacijama, Lipovac je u centralnom zatvoru u Tbilisiju i ne dozvoljavaju mu da pozove bilo koga od uže porodice niti advokata", rekao je Balaban, dodavši da je njegov klijent došao na suđenje u Vrhovni sud RS 2008. godine, bio bi pravosnažno oslobođen.

Sudsko vijeće banjalučkog Okružnog suda je 19. februara 2007. godine Lipovca i Dražena Nikića (36), takođe iz Gradiške, oslobodilo optužnice.

Nakon ove presude uslijedila je žalba banjalučkog Okružnog tužilaštva, pa je Vrhovni sud RS prihvatio žalbu i u ponovljenom suđenju pravosnažno oslobodio Dražena Nikića, dok Lipovcu nije bilo ni traga, pa se, s obzirom na važeći zakon, postupak protiv njega morao razdvojiti i raspisati Interpolova potjernica.

Ime Saše Lipovca je spominjano i u aferi s građevinskim radnicima iz BiH koji su radili u Azerbejdžanu za firmu "Serbaz", gdje je, prema riječima radnika koji su bili na privremenom radu, on bio zadužen za upravljanje radničkim kampom.

Radnici iz BiH su tada svjedočili da im je Lipovac odmah po dolasku uzimao isprave i lična dokumenta i držao kod sebe, te da je od njega zavisilo kada će i da li će se moći vratiti kući iz Azerbejdžana, gdje su živjeli u veoma nehumanim uslovima i gdje ih je Lipovac, kao i ostalo osoblje ove firme, zlostavljao i maltretirao.


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: