Posljedice potresa
36

U gradovima na sjeveru BiH zabilježena materijalna šteta nakon zemljotresa u Hrvatskoj

V. K.
U većini slučajeva šteta se odnosi na dimnjake(Foto:SRNA)
U većini slučajeva šteta se odnosi na dimnjake(Foto:SRNA)
Nakon zemljotresa koji je danas pogodio Hrvatsku, materijalna šteta zabilježena je i gradovima koji se nalaze na sjeveru Bosne i Hercegovine te u pograničnim dijelovima.
Najveća šteta zabilježena je u Bosanskoj Kostajnici i Bosanskoj Dubici. Zemljotres je danas u Kozarskoj Dubici pričinio manju materijalnu štetu na starijim objektima u užem centru grada.

Uslijed potresa padao je crijep s krovova i cigle te ima nešto ispucalih objekata. Uznemireni ljudi su izašli na ulice i još su na ulicama.

Nakon zemljotresa, u Bosansku Dubicu i Bosansku Kostajnicu došli su premijer RS-a Radovan Višković i predsjednica Željka Cvijanović. U Bosanskoj Kostajnici vatrogasci su ugasili šest požara koji su izbili na kućama nakon snažnog zemljotresa.

Zemljotres, koji je danas potresao region, osjetio se i u Bijeljini. Šef Civilne zaštite u Bijeljini Drago Ristić potvrdio je da, jedan čas nakon podrhtavanja, nije bilo poziva za bilo kakvu intervenciju u vezi sa zemljotresom. Prema njegovim riječima, Bijeljina nije područje koje je izloženo većem riziku od rušilačkih zemljotresa, a, kako je rekao, on gotovo da ni ne pamti da se tako nešto na ovom području dogodilo.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je danas da nema informacija da je u ovom gradu bilo povrijeđenih u zemljotresu, čiji je epicentar bio kod Petrinje u Hrvatskoj, a koji se osjetio i u gradu na Sani, ali da je na nekoliko lokacija nastala materijalna šteta.

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš rekao je da je nakon Gimnazije, gdje su vatrogasci najprije intervenisali, prijavljena šteta od urušavanja dimnjaka i krova na još nekoliko lokacija.

"Oštećenja su na dimnjacima koji su popucali i padaju sa njih cigle na krov, prave rupe u krovu, a noćas se očekuje kiša, tako da mi radimo da ne bi došlo do prokišnjavanja objekata", rekao je Miljuš.