Rodbina i prijatelji
9

U Gradačcu održan protest zbog uhapšenog studenta Selmira Mašetovića u Turskoj

Klix.ba
Danas je u Gradačcu održan mirni protest rodbine i prijatelja Selmira Mašetovića, studenta koji je uhapšen u Turskoj zbog sumnje da je povezan sa organizacijom Fethullaha Gulena koju turske vlasti smatraju terorističkom.

Rodbina i prijatelji su izrazili razočarenje zbog nedjelovanja nadležnih u Bosni i Hercegovini po ovom pitanju s obzirom da nemaju konkretne informacije o Selmiru koji se od 22. maja nalazi u zatvoru.

Porodica bh. studenta je istakla da se od dana hapšenja nije čula s njim i da su angažovali advokata koji bi uskoro trebao stupiti u kontakt sa Selmirom.

Podsjetimo, četrnaest dana nakon hapšenja vlasti u BiH nemaju adekvatne informacije o ovom slučaju, a s druge strane turske vlasti nisu dozvolile ni predstavnicima diplomatske misije BiH u Turskoj da posjete Mašetovića.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine saopćilo je kako Generalni konzulat BiH u Istanbulu još uvijek čeka saglasnost turskih vlasti za konzularnu posjetu bh. studentu Selmiru Mašetoviću koji je uhapšen krajem maja ove godine u gradu Ušak. Također, čeka se i saglasnost za omogućavanje Mašetoviću da obavi telefonski razgovor sa ocem.

Advokat koji zastupa Mašetovića po službenoj dužnosti informirao je Generalni kozulat kako se Mašetović osjeća dobro, da nema zdravstvenih poteškoća i da nema primjedbi u smislu kršenja njegovih osnovnih ljudskih prava. Obavijestio je bh. GK da je uputio žalbu i zahtjev da se osumnjičenom omogući odbrana sa slobode.