BiH
1

U Gračanici proglašeno stanje prirodne nepogode

SRNA
Gračanica
Gračanica
Načelnik opštine Gračanica Nusret Helić je na prijedlog opštinskog Štaba Civilne zaštite proglasio stanje prirodne nepogode zbog poplava i klizišta na području ove lokalne zajednice.

Prema izvještaju opštinskog Štaba Civilne zaštite, rijeka Spreča je poplavila 150 hektara poljoprivrednog zemljišta. Vodostaj ove rijeke jutros je iznosio 416 centimetara, dok se na 300 centimetara vodostaja preduzimaju mjere zaštite od poplava.

Na području ove opštine prijavljeno je desetak klizišta, te 25 oštećenja lokalnih makadamskih puteva.

Na području opštine Kalesija, prema izvještaju Opštinskog štaba Civilne zaštite, pokrenuto je deset klizišta u naseljima Tojšići, Rainci, Lipovice i Memići, dok je na području opštine Kladanj prijavljeno pet klizišta u naseljima Gojsalići, Stupari, Vitalj, kao i u samom Kladnju.

Na području opštine Doboj Istok pod vodom je oko 200 hektara poljoprivrednog zemljišta, u Živinicama Spreča je poplavila desetak hektara poljoprivrednog zemljišta, dok je u Gornjim Dubravama aktivirano jedno klizište.

Zbog klizišta u mjestu Babajići na magistralnom putu Zvornik-Tuzla saobraćaj je obustavljen i odvija se alterantivnim saobraćajnicama preko Požarnice i Živinica.