Muke za roditelje
71

U Goraždu zatvaraju vrtić s 50-ero djece, a još ih 100 čeka na upis

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Najava gašenja goraždanskog SOS vrtića zabrinula je roditelje djece koja pohađaju ovaj vrtić, ali i stotinu njih koji se nalaze na listama čekanja za upis, pa su pokrenuli brojne aktivnosti kako bi animirali gradske vlasti da nađu rješenja, a javnost da im da podršku.

Inače organizacija SOS Dječija sela BiH zbog finansijskih problema odlučila je zatvoriti SOS vrtić 31. decembra ove godine. Naime, zemljište na kojem je sagrađen vrtić ovoj je organizaciji ustupljeno još 1999. na period od 99 godina, a u novonastaloj situaciji SOS bi, bez naknade, gradu Goraždu ustupio objekat vrtića na period od deset godina.

100 djece čeka na upis u vrtić

Vijeće roditelja, nakon brojnih poduzetih aktivnosti najavljuje i mirne proteste, jer bi gašenjem vrtića oko 50 djece ostalo bez prava na predškolske aktivnosti, dok se na listama čekanja za upis nalazi oko 100 djece.

Roditelji nadu polažu u sutrašnji sastanak gradonačelnika Goražda, premijerke BPK-a Aide Obuće i nacionalne direktorice SOS BiH.

"Nadamo se da će u ponedeljak pobijediti razum odraslih i interes djece. Vjerujemo i nadamo se da će odrasli biti primjer djeci kako se svaki problem može riješiti. U slučaju negativnog ishoda, o čemu ne želimo ni da razmišljamo, roditelji će sa svojom djecom krenuti u mirnu šetnju gradom. Mirna šetnja u znak brige za našu djecu i apela koji će čuti svi lokalni ali i državni mediji", poručili su iz Vijeća roditelja SOS vrtića.

Oni već mjesecima apeluju na gradske vlaste da nađu rješenje.

"Koji bi to gradonačelnik ili vijećnik dozvolio sebi da se u njegovom mandatu zatvori jedan vrtić u gradu. Traže se alternativna rješenja poput zgrade Đačkog doma, ali bojim se zbog nedostatka sredstava da se to neće moći završiti do 1. januara. Mi pristajemo na svaku opciju, ali taj objekat mora ispunjavati uslove, trebaju se poštovati standardi", ističe Amela Škamo – Žerić, predstavnica roditelja.

Ona dodaje kako je gradu potreban još jedan vrtić, a ne zatvaranje postojećeg. Međutim, kako sada stvari stoje u gradskoj upravi nisu spremni prihvatititi novi prijedlog organizacije SOS Dječija sela u BiH. Gradonačelnik Muhamed Ramović ističe da je prošle godine Gradsko vijeće donijelo odluku o preuzimanju vrtića na 'neodređeno vrijeme'.

Grad ne pristaje na ugovor od 10 godina

"Nije nam poznato zbog čega je SOS promijenio ponudu i gradskoj upravi sada nudi da preuzme vrtić na period od 10 godina. Ali mi smo pristali na prvu ponudu, vijeće je donijelo tu odluku i ja još uvijek čekam da nas pozovu da taj ugovor potpišemo. Ovakav ugovor na 10 godina ne možemo prihvatiti i mi smo zatražili i pismeno da oni promijene ponudu. Ako su to na isti način uradili u Mostaru i Bihaću, zašto ne bi i u Goraždu", smatra Ramović.

Dodaje da gradska uprava nastoji pronaći i alternativna riješenja, a moguće opcije su Đački dom i Plavi cvijet.

Uz postojeće problem, najava zatvaranja vrtića zabrinula je i roditelje djece s poteškoćama u razvoju koja već četiri godine koriste resursnu sobu u sklopu ove ustanove, međutim ministar obrazovanja BPK Goražde Arman Bešlija tvrdi kako rad Resursne sobe neće biti doveden u pitanje.

"Sredstva za rad Resursne sobe obezbijeđena su i u ovogodišnjem budžetu, bez obzira da li će biti postignut dogovor između organizacije SOS dječija sela u BiH i gradske uprave Goražda. Rad Resusne sobe ne smije biti doveden u pitanje i obaveza svih nas je da osiguramo uslove za nastavak ovog projekta koji pruža podršku njaranjivijim kategorijama", kaže Bešlija.

On ističe da je smještaj djece u predškolske ustanove veliki problem u Goraždu te te pozvao sve koji se trebaju baviti ovim pitanjem da se maksimalno angažuju i prisutupe odgovorno rješavanju ovog problema.