{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Goraždu upisano 213 srednjoškolaca: Mladi biraju tehnička zanimanja, da lakše dođu do posla

Piše: E. A./Klix.ba
8.7.2018. u 12:03
14
22
U Goraždu upisano 213 srednjoškolaca: Mladi biraju tehnička zanimanja, da lakše dođu do posla
14
U Goraždu upisano 213 srednjoškolaca: Mladi biraju tehnička zanimanja, da lakše dođu do posla
Foto: Klix.ba
U tri srednje škole na području u Goraždu upisano je 213 učenika, čime je okončan upis u prve razrede srednjih škola u ovom kantonu. Prema podacima, učenici su najviše zanimanja pokazali za Srednju tehničku školu "Hasib Hadžović", i to mašinsku struku, te opću gimnaziju.
"Od 106 prijavljenih, prijemne ispite položilo je 97, a primljena su 82 učenika. U prvom upisnom roku popunjeno je odjeljenje mašinskog tehničara sa 28 učenika, hemijski tehničar – biotehnolog 26. U drugom roku 28 učenika upisano je u kombinovano odjeljenje tehničar informatike i računarstva i saobraćajni tehničar", pojašnjava Rifet Bečić, direktor škole.

Budući srednjoškolci pokazali su interes i za opću gimnaziju, pa je u Mješovitoj srednjoj školi "Enver Pozderović" upisano 67 učenika.

"Odjeljenje gimnazije je sa 28 učenika popunjeno u prvom upisnom roku. Odjeljenje poljoprivredni tehničar – agrotehničar EU VET brojat će 20 učenika, dok će se za zvanje ekonomskog tehničara – smjer bankarstvo i osiguranje također po EU VET programu, školovati 19 učenika", istakla je Mula Imamović, direktorica ove škole.

U tri odjeljenja Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" upisana su 64 učenika, a u ponudi su bila zanimanja za koja su potrebu iskazali goraždanski poslodavci.

"Upravo iz tih razloga nismo ponudili ništa novo, već isključivo zanimanja koja su poslodavci goraždanske privrede tražili od nas. I djeca žele upisati ono što traži tržište rada jer će tako lakše doći do posla. Najviše zanimanja vladalo je za kombinovano odjeljenje CNC operater/zavarivač gdje smo u prvom upisnom roku upisali 24 učenika. U drugom roku upisali smo i kombinovano odjeljenje građevinske struke zidar/keramičar sa 22 učenika dok će odjeljenje tekstilne struke – krojač EU VET brojati 18 učenika", ističe Admir Kurtović, direktor SSŠ "Džemal Bijedić".

Ministar obrazovanja BPK Goražde Damir Žuga ističe da se u Goraždu školuje i veći broj učenika iz entiteta RS-a, uglavnom iz okolnih gradova, te da su svršeni osnovci sve više zainteresovani za zanimanja koja su tražena na tržištu rada.

"U novoj školskoj godini počinje i primjena Pravilnika o praktičnoj nastavi koji podrazumijeva veći broj sati prakse u privrednim subjektima i školama", najavio je Žuga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: