Najveća boljka
0

U Goraždu sve više osoba ostaje bez posla, biro "zatrpan" srednjoškolcima

E. A.
Služba za zapošljavanje
Služba za zapošljavanje
U BPK Goražde sve više osoba ostaje bez posla, a prema podacima Službe za zapošljavaje ovog kantona na evidenciji se nalazi 3.345 nezaposlenih. Aida Bezdrob, direktorica Službe ističe da sve više osoba ostaje bez posla.

"Činjenica je da broj nezaspolenih raste, prisutan je trend otpuštanja radnika pa je od početka godine iz radnog odnosa došlo je 463 dok je u radni odnos otišlo 485 osoba", kaže Bezdrob.

Ona je upozorila da je od ukupnog broja nezaposlenih oko 950 osoba sa srednjom stručnom spremom, a među njima je najviše ekonomskih tehničara 137. Slijede mašinski tehničari kojih je 118, dok je poljoprivrednih tehničara 116. Na birou se nalazi i 106 gimnazijalca i 84 hemijska tehničara.

"Poražavajuće je da imamo ovoliki broj osoba srednje stručne spreme na evidenciji i to sa ovim zanimanjima. S obzirom da se ovih dana svršeni osnovci i srednjoškolci nalaze pred važnom odlukom izbora zanimanja trebali bi dobro razmisliti i napraviti pravi izbor. Na tržištu rada u BPK Goražde najveća je potražnja za medicinarima i doktorima specijalistima. Nakon medicinske struke najtraženija zanimanja su mašinske, građevinske i metalske struke, a potom ugostiteljske i to konobari, kuhari, pekari i tu smo baš u deficitu, a u principu to naši poslodavci traže, kao i pirotehničare za kojima u zadnje vrijeme vlada veliki interes. Mi što imamo na raspolaganju obično posredujemo i šaljemo u privredne subjekte", ističe Bezdrob.

Služba za zapošljavanje svake godine kroz tripartitno vijeće daje doprinos u aktivnostima koje prethode konačnoj odluci o upisu u srednje škole, dajući precizne podatke i sugestije da se ne proizvode kadrovi koji će teško imati priliku za zaposlenje.

S druge strane u tri goraždanske srednje škole bit će upisana po tri odjeljenja učenika. Školovat će se za ekonomske tehničare, gimnazijalce i agrotehničare. Također mogu se opredjeliti i za mašinsku, hemijsku i građevinsku struku. Mogući izbor je i školovanje za krojača, tehničara mehatronike i mehaničara odnosno zavarivača.