Potpisan sporazum
0

U Goraždu rade na unapređenju Zakona o obrazovanju odraslih: Polazna osnova za cijelu BIH

E. A.
Ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Adisa Alikadić - Herić i direktorica DVV International za BiH Dženita Džano potpisale su sporazum o međusobnoj saradnji u segmentu obrazovanja odraslih na području BPK, do kraja 2024. godine.

Ovim sporazumom definiran je zajednički rad na unapređenju Zakona o obrazovanju odraslih na području BPK Goražde.

DVV Internacional će podržati uvođenje Informacionog sistema za kontrolu obrazovanja odraslih i monitoring ISKOOM te unapređenje radnih procesa Ministarstva kroz pružanje administrativno-tehničke podrške, učešće stručnih uposlenika, izradu metodologije nastavnog plana i programa za obrazovanje odraslih kao i izradu oglednog primjera NPP-a za obrazovanje odraslih za određenu struku.

"Osim jačanja kapaciteta zaposlenika u ministarstvu, mi ćemo se i dalje truditi da jačamo kapacitete i organizatora obrazovanja odraslih u Goraždu gdje imamo dobru saradnju sa udruženjem 'Aldi', srednjim školama koje su akreditovani organizatori obrazovanja odraslih tako da ćemo na tom putu nastaviti raditi i dalje", izjavila je Dženita Džano, direktorica DVV International za BiH.

Pružanje podrške za implementaciju Zakona o obrazovanju odraslih na području BPK Goražde je dio strategije DVV Internacionala i u skladu je sa projektima Profesionalizacija centara za obrazovanje odraslih u Evropi Ministarstva za privrednu saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke u BiH.

"To se konkretno odnosi na zajednički rad na uvođenju informacionog sistema koji će unaprijediti i obrazovanje odraslih i imati potpunu kontrolu i definirane postupke i procedure provođenja Zakona o obrazovanju odraslih. Druga bitna tema jeste donošenje metodologije za izradu nastavnih planova i programa za obrazovanje odraslih", ističe Amir Duhović, šef odsjeka za pravne poslove u kantonalnom ministarstvu obrazovanja.

Kompletan period za koji je potpisan sporazum će biti fokusiran na donošenje nastavnog plana i programa

"On će biti kao polazna osnova ne samo na području BPK Goražde već i u cijeloj BiH i na osnovu tog plana i programa sve ostale administrativne jedinice će uskladiti svoje nastavne planove i programe i raditi u tom smjeru. Ono što će se nastaviti je saradnja sa kontakt osobama iz ministarstava, a u cilju izjednačavanja propisa ne samo u Federaciji već u cijeloj BiH. Dosadašnja praksa je pokazala da su te aktivnosti dale izuzetno dobre rezultate i u ovoj oblasti imamo poprilično ujednačene norme", kazao je Duhović.