BiH
0

U Goraždu puštena u rad savremena Hidrološka stanica

FENA
Goražde
Goražde
U Goraždu je danas svečano u rad puštena savremena Hidrološka stanica za mjerenje nivoa i protoka rijeke Drine, kao i temperature vode i zraka.

Projekt su zajedno realizirali Općina Goražde i Agencija za vodno područje rijeke Save, a stanicu koja je postavljena na Trgu branilaca grada, u rad su pustili načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović i goraždanski meteorolog Suad Čeljo.

"Ova stanica za nas je nešto novo, jedan izazov i nešto što će znatno olakšati rad prije svega pripadnicima Profesionalne vatrogasne jedinice koji imaju stalnu obavezu da prate nivo i protok rijeke Drine, a koji su do sada morali prilaziti samoj obali da bi došli do podataka. Jako smo sretni što u Goraždu imamo ovako modernu stanicu čije je postavljanje inicirao naš meteorolog", kazao je Ramović.

Obaveza Općine Goražde je da održava Hidrološku stanicu, te da u datom momentu dostavlja podatke o stanju rijeke Drine. Prema riječima meteorologa Suada Čelja, već odavno je postojala inicijativa da Goražde dobije jednu ovakvu, automatsku, elektronsku stanicu.

On je dodao da je druga faza postavljanje uređaja pomoću kojeg će se moći konektovati i građani te na taj način dobiti podatke. Ovakvu savremenu Hidrološku stanicu u BiH imaju još samo Bihać i Mostar.