BiH
642

U Goraždu otvoren Internacionalni univerzitet, očekuju se studenti iz cijelog svijeta

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
U Goraždu je danas svečano otvoren Internacionalni univerzitet u čijem sklopu će djelovati četiri fakulteta sa 13 odsjeka. Univerzitet će omogućiti mladima iz cijele BiH, regije i iz drugih zemalja obrazovanje u skladu sa najvećim svjetskim standardima.

Riječ je o jednoj od najznačajnijih obrazovnih institucija na području Bosansko-podrinjskog kantona koja je simbolično utemeljena presijecanjem vrpce na zgradi Islamskog kulturnog centra u Goraždu čiji je prostor ustupljen Univerzitetu.

Osnivači ovog projekta su Edina Brutus i dr. Emir Duranović.

"Cilj nam je omogućiti znanje djeci Goražda kako ne bi išli odavde. Univerzitet pored zdravstvenog smjera (opšta medicina, farmacija, stomatologija) nudi i tehničke smjerove, edukativni fakultet kao i društvene nauke", kazao je rektor Univerziteta prof.dr. Mehmed Avdagić.

Osnivači Internacionalnog univerziteta potpisali su i Ugovor o posredovanju u dovođenju studenata iz Republike Turske na svim fakultetima Univerziteta (IUG) i fakultetima koji će biti naknadno osnovani, a to su fakulteti zdravstvenih, tehničkih, edukacijskih i društvenih nauka .

Stipendije za posebno nadarene studente

Rektor Univerziteta je najavio da će u Goražde uskoro stići oko 60 studenata iz Turske koji će obrazovanje nastaviti na ovom univerzitetu.

"U Turskoj je veliki broj neupisanih studenata i oni traže prostora za studiranje u BiH, Srbiji, Bugarskoj i drugim zemljama. Mnogo njih želi doći u Goražde, a sporazumom su predstavnici iz Turske preuzeli obavezu da će ovdje dovesti dovoljan broj studenata i mislim da će Goražde u budućnosti biti grad mladih ljudi. Naš fakultet će postati brend i ovdje će dolaziti studenti iz cijelog svijeta", kazao je Avdagić.

Osnivači su za svaki od smjerova osigurali po pet stipendija za posebno nadarene studente koji nemaju mogućnosti za školovanje.

Ostvaren san o međunarodnoj školi

Čestitke povodom otvaranja Internacionalnog univerziteta uputio je veliki broj zvaničnika.

Načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović kazao je da su za napredak ove sredine zaslužni vrijedni i pošteni ljudi, zatim privrednici i investitori iz svijeta.

"Budućnost ovog napretka i pozitivnih promjena nosit će upravo mladi i školovani kadrovi i zbog toga je obrazovanje u vrhu naših prioriteta. Nadamo se da ćemo biti kolijevka novih pozitivnih društvenih vrijednosti i školovanih i uspješnih mladih ljudi", kazao je Ramović.

Desnica Radivojević, ministar prostornog uređenja Federacije BiH, poželio je uspješan rad Internacionalnom univerzitetu kazavši da će biti bitna karika u ekonomsko privrednom razvoju ovog kraja.

Za četiri fakulteta su već postavljeni dekani, a nastava će početi 15. decembra.