Grad heroj
1.8k

U Goraždu obilježen Dan Armije RBiH: Podsjetnik na vrijeme u kojem je izrastala kao čudo otpora

E. A.
(Foto: E. A./Klix.ba)
Povodom 32. godišnjice formiranja Armije RBiH u Goraždu je odata počast poginulim braniteljima i položeno cvijeće na centralnom spomen obilježju "Goražde grad heroj svojim braniocima".

Brojne delegacije, između ostalih i boračkih organizacija, te Oružanih snaga BiH kao i predstavnici izvršne vlasti položili su cvijeće na spomenik naglašavajući značaj čuvanja sjećanja na šehide i poginule borce.

Među njima je bio i general Sulejman Vranj sa saborcima koji je poručio da se treba čuvati sjećanja na šehide i poginule borce, ali i događaje koji su doveli do formiranja Armije RBiH, počev od zbivanja iz 1991. godine, od Patriotske lige i vizionara koji su pretpostavili šta će se desiti nakon toga.

"Oni su dali zadatak da se formiraju neki sastavi koji su stvorili pretpostavke da se formira Armija RBiH. Sve te strukture su 8. aprila 1992. godine ušle u Teritorijalnu odbranu iz koje je kasnije vrlo brzo izrasla Armija. Iza te odluke stoji državno rukovodstvo koje preko svojih izvršnih organa u to vrijeme, preko štaba Armije RBiH krenulo u tu priču. Ovaj datum je vrlo značajan i ovo je nešto što treba njegovati i čuvati i nešto sa čime moramo da živimo, a to treba da pokaže koliko smo mi kao narod i država jedinstveni. Nažalost, sada u ovim vremenima fali nam to jedinstvo a to je snaga koje se naši neprijatelji boje. Bojali su se 1992. godine i bojat će se u budućnosti" kazao je Vranj.

Ministar za boračka pitanja BPK Goražde Avdo Mirvić kazao je kako nigdje nije zabilježeno da se jedna armija stvara u ratu i to uporedo sa odbranom od agresije i odbranom od biološkog nestanka jednog naroda.

"Naš narod u tim kritičnim trenucima našao se pred izborom, ili se boriti ili predati. Odlučio se za borbu, iako goloruk i nenaoružan, a iz tog naroda i odbrane izrasla je respektabilna vojna sila zvana Armija RBiH. Ona je u jednom surovom ratu pravo čudo. Stvaranje modernih zajedničkih Oružanih snaga na nivou države je uspjeh za budućnost BiH, a naša obaveza je da žrtva koju su dali i borbu u kojoj su učestvovali ne zaboravimo i mlade naraštaje o tome upoznajemo", poručio je Mirvić.

Povodom Dana Armije RBiH u Domu mladih Centra za kulturu priređena je izložba "Heroine odbrane BiH".