Praznično na Drini
0

U Goraždu Dan nezavisnosti BiH obilježen nizom sadržaja

FENA
Goražde
Goražde
Dan nezavisnosti BiH danas je nizom sadržaja obilježen i u Goraždu.

Program obilježavanja počeo je na centralnom spomen-obilježju "Goražde grad heroj, svojim braniocima" gdje je odata počast te položeno cvijeće za poginule branioce BiH.

Cvijeće su najprije položila djeca iz goraždanskih vrtića, a potom su to učinile brojne delegacije poput gostiju iz turske općine Gjungjoren, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti BPK-a i općina Goražde, Foča-Ustikolina i Pale-Prača, goraždanskog muftijstva te Oružanih snaga BiH.

Počast poginulim braniocima BiH odali su i predstavnici institucija i organizacija koje okupljaju boračku populaciju te drugi građani, a učinjeno je to i na šehidskom mezarju Kolijevke.

U Gradskoj galeriji u Goraždu svečano je otvorena jedinstvena izložba unikatnih ručnih radova nastalih kao rezultat petomjesečnog rada polaznika Kulturno-edukativnog centra "Gjungjoren-Goražde", dok je u sali Centra za kulturu upriličena promocija knjige "Ogledi o državnosti i politički razvoj BiH" autora prof. dr. Mirka Pejanovića.

Centralni događaj obilježavanja Dana nezavisnosti BiH bila je akademija na kojoj su o značaju ovog historijskog datuma govorili čelni ljudi BPK-a i općina Goražde, Foča-Ustikolina i Pale-Prača.

"Svima nama je želja da živimo u prosperitetnoj i sigurnoj BiH, bez jezika podjela. Neophodan nam je solidaran i napredan BPK u kojem će se poštovati vladavina prava i evropskog standarda za sve njene građane", kazao je premijer BPK-a Emir Frašto.

Program su nastupima upotpunili učenici Osnovne muzičke škole "Avdo Smailović" a akademija je okončana dodjelom nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola BPK-a za najbolje literarne i likovne radove o temi Dana nezavisnosti BiH.

Ovaj praznik u Goraždu je obilježen i sportskim događajima, a upriličeni su stonoteniski, košarkaški i šahovski turniri.