BiH
0

U Goraždu 42 osobe u samoizolaciji, prostorije mjesnih zajednica planirane za karantine

E. A.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Gradski štab civilne zaštite Goražde stavio je na raspolaganje prostorije mjesnih zajednica u svrhu karantina za pacijente s ovog područja koji će eventualno imati blažu kliničku sliku.

"Prostorije su opremljene i ukoliko bude potrebe, angažovat će se dodatni medicinski kadar. Krizni štab je izdao preporuku Kantonalnom štabu civilne zaštite da odobri sredstva za angažovanje četiri medicinske sestre s evidencije Službe za rad u izolatorijima namijenjenim za smještaj oboljelih od koronavirusa. U BPK Goražde trenutno su 42 osobe u samoizolaciji, dok je za šest njih istekao nadzor i nemaju rizik od obolijevanja od koronavirusa", izjavila je dr. Medina Bičo, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva BPK.

Krizni štab je u stalnom zasjedanju, a na današnjoj sjednici dali su preporuke da se pojačaju mjere dezinfekcije u svim javnim objektima, stambenim zgradama i ulazima u stubišta te da potpuno poštuju mjere i naredbe Federalnog štaba Civilne zaštite.

"Ponovo smo skrenuli pažnju na poštivanje samoizolacije, što je značajna mjera jer imamo veliki broj osoba koje su došle iz Njemačke, Italije, Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja" , kaže Bičo.