"Ključ u ruke"
0

U Goraždu 12 porodica potpisalo ugovore za izgradnju kuća

FENA
Goražde
Goražde
Dvanaest porodica iz kategorije interno raseljenih te osoba koja koriste kolektivni ili alternativni smještaj na području općine Goražde, u naredna tri mjeseca dobit će adekvatan krov nad glavom.

Izgradnju njihovih budućih domova po sistemu "ključ u ruke“ finansirat će Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica koje je danas u Goraždu upriličilo i potpisivanje tripartitnih ugovora.

Kako je pojasnila šefica Odsjeka za povratak u ministarvu raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Ševka Palo, u ove svrhe bit će uloženo više od 300.000 KM.

"Sredstva su izdvojena putem Fonda za povratak u okviru CEB projekta koji se finansira iz udruženih sredstava resornih ministarstava Federacije i Republike Srpske, državnog ministarstva za ljudska prava i izbjeglice te Distrikta Brčko. Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice podržat će i druge slične projekte u Goraždu poput izgradnje zgrade 'Dom 3' koja je također namijenjena za smještaj raseljenih osoba“, kazala je Palo dodajući da je namjera podržati i osobe koje se iz Goražda vraćaju u druge općine istočne Bosne.

"Zadovoljni smo što smo danas u prilici usrećiti 12 porodica čiji su domovi u toku rata uništeni. Naš je cilj da gasimo kolektivne centre i slijedeći korak je izgradnja Doma 3 u kojem bi svoje stambeno pitanje riješilo još 17 porodica“, kazao je načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović.

Porodice koje su danas potpisale ugovore, u svoje nove domove trebale bi useliti za tri mjeseca koliko je rok za završetak radova koje će vršiti firma "Iner-ext“ iz Banovića.