U bolnici 10 pacijenata
76

U goraždanskom kantonu ukupno 73 zaraženih koronom, među njima i 8 nogometaša iz Ustikoline

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U posljednja 24 sata testirana su 52 uzorka sa područja BPK Goražde, a infekcija koronavirusa potvrđena je kod 15 osoba, što je najveći broj zaraženih u jednom danu od početka pandemije, potvrdila je dr. Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Od ovog broja pet osoba je sa područja Ustikoline, a deset iz Goražda.

"Trenutno su na području BPK Goražde aktivna 73 slučaja zaraze koronavirusom, dok se od početka pandemije oporavilo 85 ljudi. U kućnoj izolaciji nalazi se 169 osoba", ističe dr. Bičo.

Na Covid 19 su pozitivna i dva štićenika Doma za stara i iznemogla lica u Goraždu, tako da će se tokom dana testirati svi štićenici kao i uposlenici ove ustanove. U FK Kolina iz Ustikoline infekcija je potvrđena kod osam igrača, te su svi upućeni u 14- dnevnu izolaciju. Na Klinici Podhrastovi u Sarajevu nalazi se devet pacijenata iz Goražda, dok se jedna osoba nalazi na liječenju u izolacijskoj sobi u Kantonalnoj bolnici.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u BPK Goražde, Kantonalna vlada za danas je zakazala sastanke sa predstavnicima Kriznog štaba ovog kantona, Kantonalne inspeecije i Uprave policije, u cilju pojačanog angažmana svih relevantnih subjekata na spriječavanju širenja zaraze i poduzimanju mjera.