BiH
0

U glamočkoj općini otkriven jedan slučaj bruceloze

FENA
Na području glamočke općine otkriven je jedan slučaj bruceloze. Riječ je o oboljeloj ovci na privatnom gazdinstvu, kazao je Boro Krišto, član Kriznog stožera za zarazne bolesti životinja na području Hercegbosanske županije i v.d. ravnatelja Veterinarske stanice u Livnu.

Mogu se očekivati nova oboljenja od bruceloze u ovoj općini, no za sada je sve pod kontrolom, istaknuo je Krišto dodavši da je na području spomenute županije do sad registrirano 53 slučaja ove zarazne bolesti na ovcama i kozama, i to u Livnu, Tomislavgradu i Kupresu.

Po Krištinim riječima, u Hercegbosanskoj županiji pregledano je preko 4500 uzoraka krvi ovaca, a dijagnostička ispitivanja provode se svakodnevno, kao i pojedinačna kontrola stoke na tržnicama.

Krišto je istaknuo da se brojka od dvije oboljele osobe od bruceloze u Tomislavgradu nije povećala te kako je to dobar znak da su mjere i preporuke vlasnicima stada koje je donio Krizni stožer dale rezultate.

"Te mjere i dalje su na snazi i one su jamstvo da ćemo uspjeti za nekoliko godina ovu specifičnu zaraznu bolest iskorijenili na području Hercegbosanske županije", zaključio je Krišto.