|

U Gimnaziji Obala od naredne školske godine dvojezični program na bosanskom i francuskom

U Gimnaziji Obala od naredne školske godine dvojezični program na bosanskom i francuskom
368
Klix.ba
12.6.2018. u 13:35
17
komentara
368

dijeljenja
1/4 Foto: N. G./Klix.ba
2/4 Foto: N. G./Klix.ba
3/4 Foto: N. G./Klix.ba
4/4 Foto: N. G./Klix.ba
Od naredne školske 2018/2019.godine u Gimnaziji Obala bit će realizovan frankofoni dvojezični program, koji će učenicima prve godine omogućiti pohađanje časova na bosanskom i francuskom jeziku uz podršku Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini. Ovo je najavio direktor Gimnazije Obala Benjamin Hedžić na današnjoj konferenciji za medije.
"Zahvaljujući ovom ubrzanom školskom učenju, učenici dvojezičnog razreda dobit će na kraju godine međunarodnu diplomu francuskog jezika DELF", istakao je direktor Hedžić te dodao kako će se osim časova francuskog jezika đaci izučavati i druge predmete na francuskom kao što je npr. matematika.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović naglasio je kako je vrlo važno da učenici znaju najmanje dva strana jezika. Otvaranje ovog odjeljenja omogućit će im da se dodatno pripreme za budućnost, posebno u okviru sve jačih veza sa Evropskom unijom i frankofonim svijetom.

"Već tri godine u Gimnaziji Obala izučava se njemački jezik, a sad smo uspjeli ostvariti i saradnju s Ambasadom Francuske u BiH, što će omogućiti da ovaj jezik koji je godinama prije bio prisutan i izučavan u svim sarajevskim školama ponovno 'oživi'", poručio je ministar Kazazović.

Po riječima ambasadora Francuske u Bosni i Hercegovini Guillaume Roussona prije nekoliko godina otvorili su frankofonsko odjeljenje u Mostarskoj gimnaziji.

"Na ovaj način se i vaša gimnazija priključuje porodici koju čine 275 miliona ljudi koji govore francuski jezik, a nema sumnje da će vaša domovina imati sve veću potrebu za ljudima koji govore naš jezik", kazao je ambasador Rousson.

Dodao je kako se Francuska ambasada u BiH i Insitut obavezuju da će za buduće polaznike osigurati školske udžbenike, a dobit će i pomoć i lektora iz Francuske.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...