BiH
5

U FUP-u naređena istraga protiv Joze Anđića zbog izjave da je Lukaču istekao mandat

NAP
Dragan Lukač (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Lukač (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Četverogodišnji mandat na mjestu direktora Federalne uprave policije Draganu Lukaču istekao je 7. decembra 2014. godine i u skladu s članom 45. Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH on više nije prvi čovjek FUP-a.

Zbog ove izjave koja je objavljena u srijedu 10. decembra, od jučer je pokrenuta interna istraga odnosno disciplinski postupak protiv visokorangiranog službenika FUP-a Joze Anđića.

Dokument je potpisao Vahidin Munjić, kojeg je Lukač prije četiri mjeseca naredbom ( rok važenja naredbe 30 dana), a bez izdatog rješenja jer ne posjeduje odgovarajući čin protivno zakonu postavio za v.d. načelnika Odjeljenja za interne istrage, piše bh. novinska agencija Patria.

Anđić nam nije mogao ni potvrditi ni demantirati ovu informaciju, kazavši tek da ima zabranu istupanja u javnosti.

Dragan Lukač već šest dana zakonski nije direktor. U članu 45. Zakona o unutrašnjim poslovima decidno stoji da "ako direktor zbog isteka mandata nije u mogućnosti obavljati dužnost rukovođenja Upravom policije tu dužnost obavljat će zamjenik. Zamjenik direktora policije preuzima dužnost direktora policije dan nakon donošenja rješenja o razrješenju sa dužnosti, prihvatanju ostavke ili (što je u Lukačevom slučaju) isteka mandata direktora policije".

Dakle, Lukač je svojim izjavama da je on legitimni direktor FUP-a sve dok ga ne razriješi organ koji ga je i imenovao svjesno obmanuo javnost jer se u njegovom slučaju ne radi o razrješenju s dužnosti već isteku mandata što je zakonom jasno formulisano