BiH
187

U funkciji dva nova odjeljenja na Klinici za nuklearnu medicinu UKCS-a

FENA
Na Klinici za nuklearnu medicinu Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) u funkciji su dva nova moderna odjeljenja. To je rezultat dugogodišnjeg rada i edukacije tima ljekara te klinike predvođenih šeficom prof. dr. Elmom Kučukalić-Selimović, a uz podršku menadžmenta UKCS-a i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).
Foto: FENA
Foto: FENA

Šefica Klinike prof. dr. Kučukalić-Selimović kazala je tim povodom na današnjoj pres-konferenciji da se radi o Odjeljenju za radionuklidnu terapiju i Odjeljenju za PET/CT, koja su opremljenja u skladu s najvišim međunarodnim standardima.

"Na Odjeljenju za radionuklidnu terapiju hospitalizirani su prvi pacijenti. Odjeljenje je opremljeno u skladu s internacionalnim standardima zaštite od zračenja i raspolaže s osam kreveta", kazala je ona.

Foto: FENA
Foto: FENA

Radionuklidna terapija posebno mjesto zauzima u terapiji karcinoma štitnjače. Adekvatno i pravovremeno provedena terapija s radioaktivnim jodom nakon operacije i potom redovno praćenje pacijenata po protokolima, dovodi do toga da je danas diferencirani karcinom štitne žlijezde izlječiva bolest.

Ta vrsta terapije može se primjenjivati i kod drugih malignih oboljenja. Primjenjuje se i kod benignih kliničkih stanja kao što su hipertireoza te kod upale zglobova.

Drugo odjeljenje, PET/CT odjeljenje pripada dijagnostičkom aspektu nuklearne medicine. Na odjeljenju je i istoimeni aparat, koji omogućava i PET i CT snimanje.

Foto: FENA
Foto: FENA

Aparat je nabavljen sredstvima Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a. Dosad je snimljeno oko 70 pacijenata, a uglavnom se radi o pacijentima koji boluju od malignih oboljenja.

Profesorica dr. Kučukalić-Selimović ističe da PET/CT proceduru treba raditi samo kad je ona opravdana tj. kad postoji klinička indikacija.

"Tako se radiofarmak kojim trenutno raspolažemo tj. 18F-FDG koristi u onkologiji za procjenu uznapredovalosti bolesti, detekciju lokalnog recidiva i udaljenih metastaza, procjenu efekata provedene terapije i lokalizaciju primarnog tumora", kazala je. Dodala je da se ta procedura, osim u onkologiji, koristi i u neurologiji za detekciju žarišta epilepsije.

Foto: FENA
Foto: FENA

Direktorica interne discipline doc.dr. Nermina Bešlić istaknula je činjenicu da su ta dva projekta prepoznata kao bitna, te kazala da se na taj način značajno unapređuje medicinska usluga.

"Godinama smo se, zajedno s prof. dr. Kučukalić-Selimović, pripremali za ovo, obavili brojne edukacije što je omogućilo da se ta odjeljenja odmah stave u kontinuiranu funkciju", kazala je Bešlić.

Dodala je da će od ove akademske godine i studentima Medicinskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija biti omogućen pristup ovim bitnim segmentima iz nuklearne medicine.