Srušena 1992.
1.5k

U Foči sutra svečano otvorenje Careve džamije

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Careva džamija u Foči, jedna od tridesetak carskih džamija u Bosni i Hercegovini i bh. nacionalni spomenik, sutra će biti spremna opet otvoriti vrata svome imamu, džematu, vjernicima i dobrim ljudima.

Sagrađena je 1501. godine, a sagradio ju je sultan Bajazid II Velija na dominantnom brežuljku oko kojega se, kasnije, razvio grad. U ratu 1992. srušena je do temelja.

Za muftiju goraždanskog Remziju ef. Pitića svečanost otvorenja Careve džamije predstavlja veliki i sretan događaj.

"Iako je ponovna izgradnja počela 2004. godine, projekt obnove doživio je nekoliko izmjena, jer su brojni njeni graditelji baš insistirali i vodili računa o njenoj autentičnosti. Danas ona izgleda onako kako je nekad izgledala", kazao je za Fenu muftija.

Naveo je da su tokom izgradnje, imali dobru saradnju sa svim institucijama u Foči, općinskim službama, policijom, ljudima koji tu žive i rade.

"Ono što je ipak najljepše u njenoj izgradnji jeste to da smo džamiju sagradili vlastitim snagama. Zahvaljujući angažmanu naših vrijednih i darežljivih Fočaka i institucija, džamija je ozidana i pokrivena, a nakon toga je ostatak poslova preuzela Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA)", istaknuo je on.

Proces izgradnje vodio je Građanski odbor, a do ukrovljenja džamije uloženo je oko 500.000 KM. Izvođač radova bila je firma "Neimari" iz Sarajeva. Većina rekonstrukcije je rađena na osnovu starih fotografija, a izgrađeni su i prateći sadržaji džamije.

Na svečanosti otvorenja koja će biti upriličena prije džuma-namaza, očekuje se veliki broj gostiju i zvanica, među kojima su i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, dopremijer Republike Turske Veysi Kaynak i generalni direktor agencije TIKA-e Serdar Çam.

Poznati putopisac Evlija Čelebija je 1664. godine prilikom posjete šeher Foči zapisao: "... Ima svega sedamnaest islamskih bogomolja (mihrab). Između svih, ističe se džamija sultana Bajazida Velije u Staroj čaršiji. To je starinska bogomolja, sagrađena od tvrdog materijala u starom stilu. Ima drvenu kupolu pokrivenu olovom i jedan minaret...".