Vlast ignoriše skandale
650

U Foči oslikan novi mural s likom Ratka Mladića uz sramne parole

E. A.
Novi mural Ratku Mladiću koji je oslikan u Foči (Foto: E. A./Klix.ba)
Novi mural Ratku Mladiću koji je oslikan u Foči (Foto: E. A./Klix.ba)

Novi murali sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, bivšeg komandanta tzv. Vojske Republike Srpske osvanuli su u fočanskom naselju Međurječje u Ulici Petra Bojovića.

Mural je oslikan tako da ratni zločinac salutira prolaznicima u ulici kod Ribarskog restorana u blizini škole, a na zgradi hotela čija je gradnja započela također su ispisane i parole "U vatri i oluji tvoje ime Republikom Srpskom bruji" i "Nek je tvojoj majci hvala".
Parola koja se nalazi preko puta murala
Parola koja se nalazi preko puta murala

Lokalne vlasti očito nemaju ništa protiv murala ratnih zločinaca među kojima je i mural ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata Draži Mihailoviću koji je oslikan prije nekoliko godina u centru grada u ulici Samoborska, s obzirom na to da su se oglušili o zahtjeve Udruženja žrtava rata Foča 92-95 koje je tražilo uklanjanje murala četničkom generalu.

Oslikavanje stambenih zgrada muralima ratnih zločinca i drugih ličnosti iz srpske historije postali su pravi trend u Foči koja na ovaj način šalje lošu poruku Bošnjacima povratnicima u ovaj grad. Takvih je u posljednje vrijeme sve više, tvrdi i Izet Spahić, jedini bošnjački odbornik u lokalnom parlamentu.

"Oslikavanje murala ratnom zločincu Ratku Mladiću samo je još jedna u nizu činjenica da stanje za Bošnjake u RS postaje neizdrživo i alarmantno. Upozorio sam na to i na sjednici lokalnog parlamenta i zakonodavnu i izvršnu vlast", kaže Spahić.

Mural Ratku Mladiću
Mural Ratku Mladiću

Navodi kako je situacija počela da se usložnjava i mnogo ranije, a samo jedan od primjera je pismo boračke organizacije iz Foče u kome se od političkih stranaka traži da ne dozvole učešće "muslimanskih stranaka" u vlasti, što se i dogodilo.

"Jedan od primjera su ispaljeni hici iz automatskog oružja na kuću povratnika koji živi u neposrednoj gradskoj zoni i to za vrijeme Božića. Na terasi je pronašao zrna ispaljena iz automatskog oružja. Sami ste svjedoci skrnavljenja munare na Aladža džamiji na koju je pucano. Tu su i brojni primjeri povratnika Bošnjaka sa terena koji se žale na uznemiravanje komšija Srba, čija stoka im uništava imanja i avlije. Povratnici redovno prijavljuju policiji, ali rezultat je jedino taj da se uznemiravanje ponavlja", kaže Spahić.

Policijski izvještaj o oštećenju Aladža džamije
Policijski izvještaj o oštećenju Aladža džamije

Indikativno je također da se policija nije mogla izjasniti o tome da li je na Aladžu džamiju pucano iz vatrenog oružja, što se vidi i iz izvještaja PU Foča.

Još jedan od primjera lošeg odnosa prema povratnicima, tvrdi Spahić, je činjenica da je nedavno magistar prava, Bošnjak sa perfektnim znanjem engleskog jezika i informatike otpušten iz općinske administracije.

"Na bilo kojem mjestu na zemaljskoj kugli lakše je prijaviti prebivalište nego u RS-u u Foči. Opći je zaključak da u entitetu RS, Dejtonski sporazum u kojeg se rukovodstvo RS-a kune postoji samo na papiru dok Bošnjačka politika vodi međusobna nadmudrivanja i svađe a država na očigled svih nas nestaje", ogorčen je Izet Spahić, odbornik u SO Foča.